Guvernul olandez a fost luat pe nepregătite de aprobarea vaccinului Pfizer-BioNTech de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) în decembrie şi a fost incapabil să declanşeze campania de vaccinare din cauza unor probleme logistice, a declarat marţi prim-ministrul Mark Rutte în faţa parlamentului.

Mark RutteFoto: Agerpres

Olanda a primit deja sute de mii de vaccinuri Pfizer împotriva Covid-19 pe care le-au depozitat la temperaturi scăzute, dar vor începe vaccinarea abia miercuri, vizând iniţial numai lucrătorii din sănătate, relatează Agerpres citând agenția Reuters.

Guvernul lui Rutte a fost criticat de parlamentari în timpul unei dezbateri pentru că a permis Olandei să rămână ultima ţară din UE care a început vaccinarea.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul anti-Covid-19 al Pfizer şi BioNTech pe 21 decembrie. Până săptămâna trecută, 164.000 de doze au fost livrate Olandei, iar marţi numărul acestora a ajuns la 288.000, a spus Rutte.

Olanda nu a fost pregătită pentru logistica distribuirii vaccinului Pfizer, care trebuie depozitat la -70 de grade Celsius, le-a mai spus Rutte parlamentarilor.

„Principala problemă este că am primit-o mai devreme decât ne aşteptam”, a spus Rutte, referindu-se la aprobarea vaccinului de către EMA. „A fost un vaccin diferit de cel la care ne aşteptam... fiind imposibil să fim flexibili”, a mai afirmat el.

Liderul Partidului laburist, Lodewijk Asscher, l-a acuzat pe Rutte că nu face decât să caute scuze, în timp ce „300.000 de vaccinuri sunt în congelatoare şi nimeni nu este vaccinat”.

Această ţară plănuia să înceapă vaccinarea cu persoanele cele mai vulnerabile din azilele de bătrâni, dar vaccinul Pfizer vine în cutii de aproape 1.000 de doze, care nu pot fi depozitate în acele locuri, notează Reuters.

Numărul de infectări cu coronavirus a rămas ridicat în Olanda în ultimele săptămâni, în pofida unui lockdown dur care a impus luna trecută închiderea tuturor şcolilor şi majorităţii magazinelor.

„Nu există încă efecte convingătoare ale lockdown-ului de la 15 decembrie”, a anunţat marţi Institutul naţional pentru sănătate publică.