Premierul Canadei, Justin Trudeau, s-a declarat marţi „frustrat" de încetineala campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului în curs de trei săptămâni în provinciile ţării, relatează AFP și Agerpres.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul canadian a distribuit până în prezent 424.500 de doze de vaccinuri Pfizer-BioNTech şi Moderna - singurele autorizate până prezent în Canada - provinciilor şi teritoriilor, responsabile cu campania de vaccinare, potrivit datelor oficiale.

Acestea au administrat însă numai circa 148.000 de doze de vaccin, potrivit presei locale.

„Cred că toţi canadienii, inclusiv eu, sunt frustraţi” de această situaţie, a declarat Justin Trudeau în prima sa conferinţă de presă după vacanţa de sfârşit de an.

„Nu vrem să vedem vaccinurile în congelatoare, vrem să le vedem în braţul canadienilor vulnerabili”, a spus el.

Justin Trudeau urmează să discute joi cu omologii săi din cele 13 provincii şi teritorii despre „ce poate face în plus guvernul federal pentru a le ajuta să vaccineze canadienii cât mai rapid posibil”, a precizat prim-ministrul.

„Este momentul să accelerăm” campania de vaccinare, a insistat el, arătându-se optimist că, „până la sfârşitul lui septembrie, toţi canadienii vor fi vaccinaţi”.

Canada, ţară cu 38 de milioane de locuitori, a comandat şi plasat pe lista de opţiuni peste 400 de milioane de doze de vaccin de la şapte grupuri farmaceutice.

Ţara, unde propagarea coronavirusului s-a accelerat de la începutul lui decembrie, număra marţi peste 5.600 de cazuri noi de Covid-19, ridicând totalul la 617.065 şi mai mult de 16.000 de morţi.

Provincia cea mai lovită de pandemie, Québec-ul intenţionează să impună „un nou lockdown total” celor 8 milioane de locuitori cu începere de sâmbătă, a informat marţi cotidianul La Presse.