Imaginile prezentate public de la vaccinările realizate până acum în România reprezintă „procedura normală de preparare și administrare a vaccinului, așa cum este recomandată de către producător”, subliniază Comitetul național de coordonare a vaccinării anti-Covid-19 (CNCAV), marți seara, într-un comunicat, în care aduce o serie de precizări legate de procedura de preparare și administrare a serului BioNTech-Pfizer după ce în mediul online s-au răspândit informații care „susțin, în mod fals și înșelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat”.

Vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Precizăm că toate imaginile prezentate în filmarea de la prima vaccinare din România, precum și toate imaginile prezentate public de la vaccinările realizate până acum reprezintă procedura normală de preparare și administrare a vaccinului, așa cum este recomandată de către producător”, spune CNCAV în comunicat, explicând apoi care este această procedură:

  • „1. Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creșterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeași seringă de volum mare, să fie extrași din fiolă 1,8 mililitri de aer. Cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii.
  • 2. După egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri.
  • 3. Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare mai sus menționată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenți unei doze. Aceasta este doză administrată intramuscular fiecărei persoane. Seringa utilizată pentru administrare nu este în nici un caz goală.
  • 4. După administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă”.

„Conținuturile care s-au răspândit în mediul online susțin, în mod fals și înșelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm, cu seringa de volum mare, este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/ administrare)”, subliniază Comitetul național de coordonare a vaccinării.

CNCAV indică spre consultare, pentru mai multe detalii legate de procesul de preparare și administrare a vaccinului, pagina www.comirnatyeducation.ro.