Compania farmaceutică chineză Tibet Rhodiola Pharmaceutical a anunţat marţi că un vaccin experimental împotriva coronavirusului pe care-l dezvoltă împreună cu societatea Stemirna Therapeutics a primit în China aprobarea pentru începerea testelor clinice, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

VaccinFoto: Donal Husni / Zuma Press / Profimedia

Acest vaccin este conceput pe baza tehnologiei ARN mesager - la fel ca vaccinurile produse de compania americană Moderna şi cel produs de societatea germană BioNtech în colaborare cu cea americană Pfizer.

ARN-ul mesager (ARNm) este introdus în celulele umane pentru ca sistemul imunitar să genereze proteinele virale care determină crearea anticorpilor necesari.

China a autorizat în luna iulie 2020 începerea primelor teste clinice pentru vaccinuri ARNm, fiind atunci vorba despre un proiect condus de armată împreună cu Academia Militară de Ştiinţe şi cu societatea Walvax Biotech.

Companii farmaceutice chineze au dezvoltat mai multe vaccinuri împotriva COVID-19, dar până în prezent autorităţile de la Beijing au autorizat pentru comercializare şi administrare numai un vaccin produs de compania Sinopharm. Alte două vaccinuri ale aceleiaşi companii, plus altele dezvoltate de companii diferite, au fost folosite în China doar în mod excepţional.

Până în prezent circa 4,5 milioane de persoane au fost vaccinate în China împotriva COVID-19.