Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, s-a infectat cu SARS-CoV-2 şi în prezent se află în carantină la Londra, au declarat marţi colaboratori ai săi, în timp ce această republică din Caucazul de Sud întâmpină dificultăţi în limitarea propagării epidemiei de COVID-19, relatează Agerpres.

Armen SarkissianFoto: Aram Nersesyan / Sputnik / Profimedia

Sarkissian (67 de ani) 'a avut simptome caracteristice noului coronavirus. Un test a dat rezultate pozitive', a indicat într-un comunicat biroul preşedinţiei armene, care precizează că şeful statului s-a deplasat la Londra pentru a 'petrece Anul Nou cu familia şi nepoţii săi' şi pentru a fi operat la un picior.

'Preşedintele se află în izolare şi va continua temporar să-şi exercite atribuţiile de la distanţă', a adăugat preşedinţia de la Erevan.

Funcţia de preşedinte în Armenia este mai ales onorifică, principalele pârghii ale puterii revenind premierului. Şeful guvernului armean, Nikol Pashinyan a fost şi el infectat în iunie, împreună cu familia sa.

Armenia, o mică republică din Caucazul de Sud cu aproximativ trei milioane de locuitori, luptă de luni de zile pentru a limita propagarea pandemiei de COVID-19. Potrivit cifrelor oficiale disponibile marţi, în ţară au fost înregistrate peste 160.000 de cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 şi 2.878 de decese.

Autorităţile armene au fost criticate pentru modul în care au gestionat criza, experţii apreciind că decizia de a închide frontierele a fost luată cu întârziere, iar oamenii politici au trimis mesaje contradictorii către populaţie.

Această situaţie a fost agravată de cele şase săptămâni de conflict sângeros cu Azerbaidjanul în Nagorno-Karabah. Un acord încheiat la 10 noiembrie între părţile beligerante, cu medierea Rusiei, a pus capăt ostilităţilor.