"Cine vrea sa se vaccineze... Ne raman doze si decat sa le arunc mai bine le fac la cine vrea sa se vaccineze. Asta e rationamentul pentru ca el, dupa ce l-ai facut dilutia, el se face o dilutie, dupa ce ai facut diluatia, din acel flacon cu dilutia facuta se pot vaccina 5 persoane. Daca ai vaccinat una si ai terminat vaccinarea, ramai cu 4 doze care se arunca. Este 12 euro o doza si e pacat de ele, si atunci am zis ca le fac la cine doreste sa se vaccineze", a afirmat Laurențiu Belușică, manager Spitalul Găești.
"Ieri am inceput. Sunt doritori, sunt foarte multi. De ieri, de azi incolo facem treaba asta. Oamenii care au venit nu sunt voluntari. (...) Nu numai cadre medicale. Oricine doreste sa se vaccineze", a mai spus managerul.
Intrebat de reporterul Realitatea PLUS daca s-ar putea imuniza si el, daca isi doreste acest lucru, managerul a raspuns afirmativ, subliniind insa ca este nevoie de programare in acest sens: "Pot sa va vaccinez. Intelegeti-ma putin. Eu va primesc pe dvs, dar asta vom sti la pranz (daca raman doze - n.r.), deci n-am de unde sa stiu. E destul de complicat pentru ca doza este valabila 3 ore dupa ce am diluat-o. Este relativ complicat. Imi este mai usor sa va programez. Asa fac cu cei care sunt aproape de spitalul Gaesti si îi chem la vaccinare când au rămas două doze, de exemplu".
Intrebat ce categorie de persoane beneficiaza de respectivele doze, Lucian Belusica a confirmat ca vorbim si despre batrani: "Facem, ne ocupăm, sunăm, avem listă de așteptare, îi chemăm, vin imediat, îi vaccinăm".
Cat priveste cadrul legal pentru aceste vaccinari, acesta a spus: "În teorie, pe etapa asta avem doar cadrele medicale, strict. Bun, și dacă dumneavoastră rămâneți cu două doze de vaccin, ce faceți cu ele? Spuenți-mi și mie. (...) Vă întreb eu pe dvs. Dumneavoastră vaccinați? Aveți un flacon cu 5 doze. Vaccinați un om, rămâneți cu 4 doze. Ce faceți cu ele? (...) Se aruncă! Se aruncă! Se aruncă, da? Și eu, Belușică Laurențiu, nu vreau să le arunc. Uite, nu vreau. Da? Să vină să mă ia pe sus SRI, cine vor ei!"
Fratilor, mai luati si voi un distonocalm, sau va e frica de efecte secundare? :)
Brovo Gaiesti,sunteti cei mai buni!
problama apare insa la modul in care sunt "adusi" cei care se vaccineaza, pe repede inainte....la rapel,...ca trebuie programati acum si la acela si daca sar atunci...nu am facut nimic, tot o risipa e....
altfel, bine ca au trebuit sa gaseasca solutii improvizte, din mers cei din centre, ca se pare ca marele colonel coordonator si echipa lui ultra-mega-extra-competenta nu a putut prevedea si acest scenariu, extrem de usor de intuit/prevazut si cum sa fie gestionat...
Eventual, dadea alerte prin aplicatia RoVaccinare la cine e inscris sa se prezinte de urgenta la centrul X din proximitate ...ca isi ia omul liber o ora, doua si se duce, daca vrea...adica se putea gandi cumva un sistem integrat si dinamic cu centrele, RoVaccinare, companiile de tel mobila etc....
Dar pt asta ttrebuia sa fie pus si cineva competent si implicat, nu o pila ...
Sunt foarte curios la alte spitale ce se intampla in situatii asemanatoare si cat de des (pe tara!) se intampla sa ramana doze nefolosite/aruncate.
Rapelul se va face in contul celor care au refuzat sa se prezinte prima oara.
Altfel spus, vaccinarea include si imunizarea initiala si rapelul. Daca refuzi sa te prezinti la imunizarea initiala si e imunizat altul in locul tau, ala primeste si rapelul pe care ar fi trebuit sa-l faci tu.
Dupa prima doza are eficienta 70% adica 70% din cei vaccinati dezvolta anticorpi neutralizatori. Dupa a doua doza (booster - ca la rachete) se ajunge la 95%.
prin urmare cred ca directorul spitalului a procedat corect. mai bine o singura doza decat deloc. mai bine un vaccin folosit decat aruncat. cu siguranta raspunsul imun poate fi slab, dar ce poti pierde?!
E ca si cum la noi ar fi fost acu o luna 4000, acu 2 saptamani 10000 si acu 17000. Si din pacarte previziunile arata ca are sanse mari sa traiasca Drama din Italia si Spania din martie.
De aia, din disperare, au preferat sa renunte deocamdata la a doua doza Pfizer in paralel cu vaccinarea cu Astra-Zeneca, aflat inca in faza 3 de testare, in paralel cu lockdown aproape complet.
La noi nu cred ca e cazul de asha ceva, pentru ca situatia e stabila, numarul de paturi ATI ocupate in scadere. Fara a doua doza, anticorpii sunt sensibil mai slabi si mai putin rezistenti in timp.
Dar abordarea e pragmatica si de aplaudat. De ce sa strici niste doze? Dezi o planificare serioasa ar fi trebuit sa presupuna niste programari care sa fie respectate... si niste proceduri in caz de neprezentare...
Dar daca organizarea e buna, alea 5 persoane ar trebui sa apara la usa la fiecare cateva minute, deci problema irosirii vaccinului nu ar trebui sa se puna nici daca vaccinezi fara a astepta celelalte 4 persoane.
Ce organizare e aia in care risti ca timp de cateva ore sa nu apara nimeni la usa?