Programul de vaccinare în masă contra Covid-19 va începe în Indonezia săptămâna viitoare, după ce agenția pentru medicamente din această țară cu circa 270 de milioane de locuitori își va da acordul, în condițiile în care 700.000 de doze de vaccin deja au fost distribuite pentru administrare, transmite Reuters.

Vaccinare coronavirus IndoneziaFoto: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP / Profimedia

Decizia Indoneziei de a-i considera prioritari pe adulții din forța de muncă, nu pe vârstnicii mai vulnerabili în fața coronavirusului, cu scopul de a atinge rapid imunitatea de grup și a revigora economia, va fi urmărită cu interes de alte țări care vor să-i vadă efectele.

Profesorul Dale Fisher de la școala de medicină Yong Loo Lin a Universității din Singapore spune că înțelege motivul pentru care Indonezia a ales această abordare.

”Adulții care muncesc sunt în general mai activi, mai sociabili și călătoresc mai mult, așa că această strategie ar trebui să reducă transmiterea comunitară mai repede decât vaccinarea persoanelor vârstnice”, a explicat Fisher.

”Bineînțeles că oamenii mai în vârstă riscă mai mult să facă o formă severă a bolii sau să moară, așa că vaccinarea lor are și ea o justificare. Consider că ambele strategii au argumentele lor”, a adăugat acesta.

Indonezia, care intenționează să înceapă campania de imunizare cu vaccinul chinezesc Sinovac, spune și că nu are destule date despre eficacitatea vaccinului la persoanele în vârstă, în condițiile în care testele clinice din țară sunt făcute cu voluntari ce au între 18 și 59 de ani.

Această țară din sud-estul Asiei are un contract pentru 125,5 milioane de doze din vaccinul CoronaVac al Sinovac, iar prima tranșă de 3 milioane de doze a sosit deja în Indonezia.