Coronavirus: Bulgaria a redeschis grădiniţele şi şcolile primare
"Cei mai mulţi părinţi au fost de părere că elevii din clasele I-IV ar trebui să participe la lecţii în şcoli", a declarat luni ministrul educaţiei Krasimir Valcev în timpul unei vizite la o şcoală primară din capitala Sofia. Şcoala este cel mai bun mediu, a subliniat el. În funcţie de evoluţia situaţiei, restul elevilor până la clasa a XII-a ar putea reveni treptat în sălile de clasă începând cu 18 ianuarie.
Conform informaţiilor difuzate de postul public de radio, au existat şi câţiva părinţi care s-au opus redeschiderii şcolilor.
Numărul persoanelor considerate a fi infectate cu noul coronavirus a scăzut în prezent la 72.962, de la 79.544 de cazuri active înregistrate acum o săptămână în Bulgaria, o ţară cu 6,9 milioane de locuitori.
În urma acestei evoluţii pozitive, luni, România a anulat cerinţa privind carantina şi un testul negativ PCR pentru cetăţenii bulgari care pătrund pe teritoriul său.
Luni la miezul nopţii, doar 171 de noi cazuri de contaminare au fost detectate în Bulgaria în ultimele 24 de ore, dar în contextul în care, ca urmare a sărbătorilor de sfârşit de an, se spune că s-au efectuat mai puţine teste. Numărul deceselor în această perioadă a crescut cu 34, ajungând ca bilanţul total să fie de 7.678 de decese.
În comparaţie cu alte state din UE, Bulgaria se află pe locul al treilea în privinţa mortalităţii cauzate de COVID-19, după ce anterior ocupa prima poziţie.
În Bulgaria au fost vaccinate până în prezent 4.739 de persoane cu vaccinul BioNTech-Pfizer.
Luni, 25.000 de doze au fost livrate la Sofia pe calea aerului, iar la jumătatea lunii ianuarie este aştepată sosirea unei alte tranşe de 25.000 de doze de vaccin.
Campania de vaccinare în cinci faze a început pe 27 decembrie, primii vaccinaţi fiind medicii şi asistentele care tratează pacienţii cu COVID-19.
În faza a doua a campaniei vor fi vaccinaţi profesori, persoanele din căminele de bătrâni şi personalul acestora.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi