În timp ce speranța de a vaccina 20 de milioane de oameni până în ziua de Anul Nou s-a dovedit iluzorie, SUA se confruntă acum cu noi provocări uluitoare în lupta împotriva Covid-19, potrivit CNN.

Coronavirus SUAFoto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia Images

În ultima săptămână, SUA au înregistrat în medie 2.637 de decese prin coronavirus în fiecare zi, potrivit Universității Johns Hopkins. Vorbim de o medie de un deces de Covid-19 la fiecare 33 de secunde, potrivit CNN.

Decembrie a fost de fapt cea mai grea lună a acestei pandemii, cu 77.572 de vieți pierdute. Și este posibil ca decesele să se accelereze pe măsură ce infecțiile și spitalizările cresc.

Duminică, mai mulți oameni au fost spitalizați cu Covid-19 decât în ​​orice altă zi în această pandemie - 125.544, potrivit Covid Tracking Project.

SUA au avut în medie 213.437 de noi infecții în fiecare zi în ultima săptămână, alimentate în mare parte de întrunirile de sărbători, spun experții din sănătate.

Acest număr va continua să crească, deoarece Administrația pentru Securitatea Transporturilor a declarat că a înregistrat duminică peste 1,3 milioane de călători - un nou record pentru această pandemie.

Dar, în timp ce noile infecții zilnice au crescut cu 16% în ultima săptămână, testarea a scăzut de fapt cu 11,65% în ultima săptămână, potrivit Covid Tracking Project.

Medicii se îngrijorează acum că această răspândire rapidă a Covid-19 va împinge mai multe spitale dincolo de capacitate și va duce la mai multe decese pe măsură ce campania de vaccinare nu merge foarte bine.

Posibilitatea administrării unei jumătăți de doze de vaccin

Peste 4,2 milioane de persoane au primit primele doze de vaccin Covid-19. Dar asta este mult mai puțin față de ceea ce sperau oficialii până acum. Și înseamnă că imunitatea de turmă este încă la multe luni distanță.

Pentru a ajuta la accelerarea vaccinărilor, SUA ar putea începe administrarea de jumătate de doză de vaccin Moderna persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, ceea ce ar putea face vaccinul disponibil pentru de două ori mai mulți oameni din acea grupă de vârstă, a declarat Moncef Slaoui, consilier al operațiunii de vaccinare Warp Speed.

Compania farmaceutică americană Moderna speră că va produce în acest an cel puţin 600 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, cu 100 de milioane mai multe faţă de estimarea anterioară.

Această societate promite luni într-un comunicat, preluat de agenţia EFE, că va continua să investească şi să-şi extindă capacitatea de producţie pentru a fabrica anul acesta până la un miliarde de doze, scrie Agerpres.

Moderna a livrat deja 18 milioane de doze de vaccin în SUA, dintr-un contract pentru 200 de milioane de doze, cu o opţiune pentru încă 300 de milioane. Calendarul de livrare pentru SUA anunţat de companie prevede furnizarea a 100 de milioane de doze în primul trimestru.

Citește și: