Comisia Europeană discută cu Pfizer și BioNTech posibilitatea de a comanda și mai multe doze de vaccin contra Covid-19 decât cele 300 de milioane incluse în contractul valabil la acest moment, a declarat luni un purtător de cuvânt al UE, potrivit Reuters.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

”Comisia întreabă companiile dacă există vreo cale de a adăuga și alte doze la cele pentru care deja avem un contract”, a spus purtătorul de cuvânt.

UE a comandat deja 200 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech și a activat și opțiunea contractuală de a cumpăra alte 100 de milioane de doze.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este singurul autorizat în UE până acum.

Agenția pentru medicamente a Uniunii Europene va decide în privința autorizării vaccinului dezvoltat de Moderna miercuri.

Uniunea Europeană a recunoscut sâmbătă o „insuficienţă mondială” a capacităţilor de producere a vaccinurilor, declarându-se „pregătită să ajute” pentru a le creşte, potrivit comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Campania de vaccinare a început în ultimul weekend din 2020 în cele 27 de ţări ale UE, după autorizarea de către Bruxelles a acestui vaccin la sfârşitul lunii decembrie, el fiind şi primul autorizat în UE.

„UE a furnizat din timp finanţări BioNTech în valoare de 100 milioane de euro pentru a-şi dezvolta capacităţile de producţie. Situaţia se va ameliora puţin câte puţin”, a asigurat Kyriakides.

„Suntem din nou pregătiţi să ajutăm pentru a creşte capacităţile de producţie”, a insistat ea.

BioNTech mizează să pună în funcţiune din februarie o nouă unitate de producţie la Marburg, în Germania, capabilă să furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare în primul semestru al anului 2021, a declarat vineri pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

Această instalaţie germană va consolida producţia uzinei belgiene din Puurs, unde sunt fabricate loturile de vaccinuri destinate UE.

BioNTech a indicat de asemenea că a încheiat contracte cu cinci fabricanţi farmaceutici din Europa pentru a creşte producţia. Negocierile continuă cu alte întreprinderi specializate, a precizat BioNTech.

În afară de Pfizer-BioNTech, UE încheiat alte cinci contracte (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Moderna şi CureVac) şi are în vedere semnarea unuia cu Novavax.