​Noua variantă de coronavirus identificată în Africa de Sud este mai periculoasă chiar și decât foarte infecțioasa variantă britanică, a declarat luni ministrul sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, adăugând că este o problemă ”foarte, foarte importantă”, transmite Reuters.

Matt HancockFoto: Peter MacDiarmid / Shutterstock Editorial / Profimedia

”Sunt extraordinar de îngrijorat în privința variantei sud-africane, de aceea am luat măsura de a opri toate zborurile dinspre Africa de Sud”, a declarat acesta la BBC.

”Este o problemă foarte, foarte importantă, (…), reprezintă o problemă mai mare decât tulpina britanică”, a mai spus Hancock.

Oamenii de știință nu sunt 100% siguri că vaccinurile contra Covid-19 vor funcționa contra noii variante apărute în Africa de Sud, a declarat luni, pentru ITV, un consilier științific al guvernului britanic.

”Potrivit unuia dintre consilierii științifici ai Guvernului, motivul pentru care Matt Hancock este 'extraordinar de îngrijorat' de varianta sud-africană este că nu sunt atât de încrezători că vaccinurile vor fi la fel de eficiente ca împotriva variantei britanice”, a spus editorul secției politice a ITV, Robert Peston, potrivit Reuters.

Atât Regatul Unit, cât și Africa de Sud, au descoperit în ultimele luni tulpini de Sars-Cov-2 care au dus la o creștere a numărului de cazuri.

Experții spun că noua variantă sud-africană este diferită de altele care circulă din cauză că a suferit mai multe mutații în importanta proteină ”spike” pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane.

De asemenea, este asociată cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce înseamnă o concentrație mai mare de particule de virus în corpurile pacienților, ceea ce ar putea contribui la un nivel mai mare de transmitere.

John Bell, profesor la Universitatea Oxford ce face parte din comitetul guvernamental pentru vaccinare, a declarat că el consideră că vaccinurile sunt bune contra tulpinii britanice, dar a adăugat că există ”un mare semn de întrebare” dacă funcționează asupra celei sud-africane.

Bell a spus că dacă un vaccin nu funcționează contra variantei sud-africane, produsul poate fi modificat într-un timp relativ scurt: ”ar putea dura o lună sau șase săptămâni pentru a avea un nou vaccin”.