Ungaria renunță la vaccinul rusesc, dar critică UE
Obișnuit cu tensiunile cu Bruxelles-ul, Orban a trimis experți pentru a monitoriza dezvoltarea vaccinului în Rusia și China și a primit probe din vaccinul rus Sputnik V.
"Știm că vaccinul rusesc este bun, dar nu este suficient și probabil că nu va fi suficient în viitor, având în vedere capacitățile limitate de producție", a spus Orban duminică într-un interviu la radioul public maghiar.
Comparativ cu Sputnik V, „China (vaccinul) este mai promițătoare, se pare că va fi disponibil mai devreme și în cantități mai mari”, a spus premierul.
"În mod ideal, veți putea alege dacă doriți să vă vaccinați cu un vaccin occidental sau cu un vaccin chinezesc", a adăugat el.
În noiembrie, Ungaria s-a lăudat că este prima țară europeană care a primit probe de testare a vaccinului rusesc.
Comisia Europeană a emis apoi un avertisment la Budapesta, reamintind că „un vaccin ar putea obține autorizația de introducere pe piață numai după un studiu aprofundat” de către autoritatea de reglementare, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Experții occidentali și ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Sputnik V, dezvoltat cu sprijinul aparatului de stat și autorizat în Rusia în timpul verii, chiar înainte de studii clinice la scară largă.
Comunitatea internațională, în special Occidentul, a văzut în această mișcare dorința Moscovei de a-și extinde influența în lume.
Viktor Orban a mai spus duminică că „nu este mulțumit de ritmul” de achiziție a vaccinului de către Uniunea Europeană.
„Au existat producători ale căror produse erau disponibile mai devreme în Canada, Marea Britanie și Israel decât de exemplu în UE”, a regretat el.
„Dar este treaba Bruxelles-ului, ei se ocupă de el”, a adăugat el.
"Ne ocupăm de rețeaua de contact din Est, deoarece Bruxelles nu o face", a spus el.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Iar dacă vorbim de Primul Război Mondial, Carol I a fost promotorul aderării României la Tripla Alianță, după ce a murit România a trecut la neutralitate și apoi de partea Antantei.