Două probe de coronavirus de la Matei Balș au avut ”rezultate diferite” față de cele de până acum. Anunțul, în condițiile îngrijorărilor la nivel mondial privind noua tulpină
”În laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate diferite la amplificare față de rezultatele cunoscute până acum”, a declarat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Matei Balș, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
”În următoarele zile vom face secvențierea”pentru a vedea dacă este vorba de noua tulpină, a spus Apostolescu.
Acesta nu a dat prea multe amănunte, spunând că nu este clar la acest moment nici dacă este vorba de doi pacienți sau de două probe diferite ale aceluiași pacient.
”Este vorba de niște modificări ale amplificării genelor care apar în procesul de determinare. Urmează să corelăm informațiile, să le punem cap la cap”, a adăugat acesta.
Noua tulpină este considerată de autorităţile britanice ca fiind cu 50% până la 74% mai contagioasă decât celelalte mutaţii ale noului coronavirus.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Dar daca ai o cantitate extrem de mica de virus in organism, de exemplu daca esti la inceputul infectiei, sau la sfarsit, cand deja sunt doar fragmente "moarte" de virus in organism, amplificarea le va gasi, le va multiplica, si vei iesi pozitiv chiar daca inca nu esti contagios in primul caz, sau nu mai esti contagios in al doilea caz.
Asta nu inseamna ca rezultatul este fals pozitiv. Amplificarea chiar a gasit fragmente reale de virus.
La fel si in cazul cand ai fost vaccinat si pe urma ai fost expus la virus. Temporar dupa expunere poti iesi pozitiv, pana cand virusul este distrus de sistemul imunitar. Nici asta nu inseamna ca rezultatul este fals pozitiv. Saracul test n-are de unde sa stie ca sistemul imunitar va castiga lupta cu virusul.
Iar in privinta bazaconiilor emise de specialistii de la Blaj, care aparent nu au curajul sa foloseasca un limbaj mai stiintific decat seful Adrian "spirtul nu e biocid" Cercel, ideea este ca aceste teste cauta de obicei 3 fragmente de virus.
Din ce am auzit, la noua varianta de virus unul dintre cele 3 fragmente cautate de teste e diferit, deci doar 2 dintre cele 3 fragmente cautate sunt gasite dupa amplificare.
Deci, daca testul scoate 3 din 3, este varianta veche de virus, daca scoate 2 din 3 e cel mai probabil varianta noua.
Evident e usor de construit un test care scoate 3 din 3 pentru ambele variante de virus, folosind pentru testare un alt fragment comun, in locul celui care difera. Dar pentru moment e un avantaj ca testul curent poate diferentia intre cele doua variante prin numarul de componente identificate.
Secventierea genetica care iti da exact codul genetic al virusului este mult mai scumpa, si putine tari o fac la scara larga. Pana si Anglia, care face jumatate din aceste secventieri la nivel mondial, le foloseste doar intr-un caz din 10, datorita costului. Noi probabil facem una pe luna, sau mai rar.
Doar infractorii si salubrizarea sunt afara pe timpul noptii.