India a efectuat sâmbătă simulări de vaccinări în întreaga ţară înainte de a declanşa, posibil chiar din această săptămână, o campanie masivă de vaccinări împotriva coronavirusului în ţara de 1,3 miliarde de locuitori, relatează AFP și Agerpres.

Coronavirus IndiaFoto: Ashish Vaishnav/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

O comisie guvernamentală a recomandat vineri utilizarea vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford şi de AstraZeneca şi primele inoculări ar putea începe în această săptămână după obţinerea aprobării definitive din partea autorităţii indiene pentru medicamente.

India, a treia cea mai afectată ţară din lume de coronavirus, după SUA şi Brazilia, şi-a fixat un obiectiv ambiţios de a vaccina până la 300 de milioane de persoane până la jumătatea lui 2021.

Potrivit unui bilanţ întocmit vineri de AFP din surse oficiale, India înregistra 148.994 de morţi şi 10.286.709 de cazuri de contaminare.

Institutul Serum din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a depozitat deja zeci de mii de doze de vaccin Covishield dezvoltat de AstraZeneca şi circa 96.000 de salariaţi din domeniul sănătăţii au fost formaţi pentru a inocula populaţia.

Exerciţiile de sâmbătă au constat tocmai în efectuarea acţiunilor necesare asupra unor manechine în centrele speciale construite pentru campania de vaccinare care va urma în întreaga ţară.

Marea Britanie şi Argentina au fost primele ţări care au autorizat vaccinul AstraZeneca/Oxford.