Autoritățile atrag atenția asupra fake news-urilor ce se viralizează cu privire la campania de vaccinare din România. Cazul „asistenta de la Baltasar” / Peste 10.200 de persoane vaccinate. Nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse severe şi nici decese

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 1 ianuarie 2021, 18:41 Actualitate | Coronavirus


Campania de vaccinare in Romania
Foto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid
Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) atrage atenția că în spațiul public, în special în mediul online, au apărut și s-au viralizat informații false, imprecise, inexacte sau înșelătoare despre campania de vaccinare din România. Menționând un astfel de caz de fake news, CNCAV oferă și o serie de sugestii privind informarea din surse credibile cu privire la vaccinare. Autoritățile subliniază totodată că, după vaccinarea a peste 10.200 de persoane, nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse severe şi nici decese.

„Recent, în spațiul public, în special în mediul online, au început să apară și să se viralizeze informații false, imprecise, inexacte sau înșelătoare despre campania de vaccinare din România. Cu titlu de exemplu, pe rețeaua socială Facebook a apărut conținutul potrivit căruia "la spitalul Baltasar din București, o asistentă medicală moare, la o oră după vaccin! Era sănătoasă și în floarea vârstei"”, arată CNCAV.

Astfel, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19 aduce „câteva clarificări în acest sens”.

„Situația privind vaccinările, reacțiile adverse și natura acestora este publicată în fiecare zi, în jurul orei 18.00, de către CNCAV pe site-ul oficial, www.vaccinare-covid.gov.ro, și trimisă, spre informare și publicare, reprezentanților presei. Potrivit ultimei situații publicate, în România, numărul total al persoanelor vaccinate de la începutul campaniei de vaccinare este de 10.289, iar numărul total de reacții adverse (comune și minore) este de 26 (4 reacții locale cu durere la locul injectării și 22 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie). Nu s-au înregistrat cazuri de reacții adverse severe și nici cazuri de deces”, precizează sursa citată.

„În plus, precizăm că Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni”, la care pare că face referire conținutul respectiv, nu are centru de vaccinare și este arondat Spitalului Obregia, la care nu a început vaccinarea. Prin urmare, precizăm că respectivul conținut este în totalitate fals, înșelător, având potențialul de a crea o stare emoțională negativă (panică, neîncredere, frică)”, atenționează CNCAV.

În acest context, Comitetul interministerial invită cetățenii „să urmeze câțiva pași relativ simpli de verificare a unor astfel de conținuturi și de distanțare critică față de acestea:
 • 1. Să evite consultarea informațiilor de pe conturi neasumate de persoane despre care să se poată spună dincolo de orice dubiu că există în realitate: conturi care nu au o poză recentă, conturi care nu prezintă informații credibile despre viața personală/ profesională a titularului, conturi care nu au postări cu persoane reale, tot din viața personală sau profesională a titularului, conturi care postează, foarte des, dar pe un singur subiect (cum ar fi, în cazul semnalat de noi, vaccinarea); în general, sunt mari șanse ca un cont fals să fie însoțit, la poza de profil, de imagini care mizează pe o așa-zisă apartenență la armată (oameni în uniformă), pe o așa-zisă atractivitate a titularului/ titularei contului sau pe o așa-zisă manifestare a sentimentului religios.
 • 2. Să evite acceptarea cererilor de prietenie din partea unor astfel de conturi și, în general, din partea unor persoane pe care nu le cunosc, despre care nu pot spune cu certitudine că există în realitate și cu care nu împărtășesc nici o experiență concretă (loc de muncă, evenimente la care s-au cunoscut, facultate sau școală absolvite împreună).
 • 3. Să evite reacția/ engagement-ul (comentarii, like-uri, distribuiri) cu conținuturi venite de pe astfel de conturi, chiar și în situația în care redistribuirea sau comentariul ar fi tocmai de contrazicere a conținutului respectiv. Precizăm că angajarea, chiar și din motive de critică sau contrazicere, cu astfel de conținuturi false sau înșelătoare, constituie mecanisme de viralizare, care le amplifică și le aduc și mai mult în atenție.
 • 4. Să amâne pe cât posibil reacția/ engagement-ul cu un conținut provenit din surse îndoielnice (vezi mai sus) și care mizează pe emoții viscerale, imediate, pe reacții de panică, frică, indignare, furie.
 • 5. Să coroboreze informația cu alte surse: surse oficiale, surse din mass media mainstream (televiziune, presă scrisă, radio), surse de încredere (profesioniști din domeniu). Pe subiectul vaccinării, sugerăm consultarea informațiilor puse în circulație de cercetători, profesioniști, medici de strictă specialitate – epidemiologi și virusologi, ale căror identitate și experiență profesională pot fi cu ușurință verificate.
 • 6. Sugerăm distanțare critică față de conținuturile care nu sunt preluate în nici un fel de mass media mainstream. Este puțin probabil ca o informație care are indici de credibilitate să nu înceapă să fie investigață, în mod profesionist, de către jurnaliștii profesioniști care lucrează în mass media.
 • 7. Vă sugerăm să verificați, pe cât posibil:
 • a. credibilitatea sursei care a publicat informația;
 • b. numele domeniului de internet folosit; atenție la denumiri neobișnuite, generice sau obscure, la domenii care mimează website-uri cunoscute de știri (mediafax.com.co, comparativ cu site-ul legitim: mediafax.ro)
 • c. tipul de organizație/ actor media care a publicat informația;
 • d. autorul articolului (sugerăm prudență dacă informația este anonimă);
 • e. calitatea redactării și stilul articolului (greșeli de gramatică, de punctuație și ortografie, utilizarea în exces a funcției ALL CAPS, punctuație excesivă pentru un efect de dramatism (???, ?!?, !!!! …. etc.);
 • f. coerența textului;
 • g. caracterul excesiv de emotional/ dramatic al textului;
 • h. data publicării;
 • i. sursele de date/informații și declarațiile citate (care să poată fi consultate independent).”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


20400 vizualizari

 • -66 (94 voturi)    
  „Nu iese fum fără foc”. (Vineri, 1 ianuarie 2021, 18:55)

  Tayen [utilizator]

  Sau în „pandemie” nu mai sunt valabile vechile zicale?
  • +40 (70 voturi)    
   Ba iese (Vineri, 1 ianuarie 2021, 19:42)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Că mulți au o singură circumvoluțiune...
   • -28 (44 voturi)    
    Bă, chiar toți sunt steliști, dă-i naibii!? (Vineri, 1 ianuarie 2021, 20:13)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    Sau colegi de-ai ăluia de-i șef la hA.U.R.?
    • +16 (30 voturi)    
     Și tu tot cu una? (Vineri, 1 ianuarie 2021, 21:03)

     _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

     Cum ai ajuns de la “un” la “toți”?!?
  • -48 (76 voturi)    
   Aceste stiri false sunt lansate de SRI & co (Vineri, 1 ianuarie 2021, 19:56)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Cand cei care conduc au nevoie de un motiv pt a impune restrictii vin chiar ei cu un motiv INVENTAT pt a reduce la tacere populatia, pt a impune restrictionarea OPINIEI

   ganditi-va la cazul 10 August cand jandarmii au avut nevoie de un motiv pt a dispersa manifestantii, au adus chiar ei niste huligani si au avut motiv

   e o tactica SECURISTA
   • +30 (56 voturi)    
    Esti bine? (Vineri, 1 ianuarie 2021, 20:25)

    ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Esti bine?
    Sau inca n-ai terminat bautura de la revelion? Baga baga...
    • -3 (3 voturi)    
     El sărbătorește Anul Nou zilnic. (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 16:42)

     Marionette [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

     Din cate imi dau seama se cinstește cu chinezoiul Tai Yen.
   • +27 (39 voturi)    
    măi vulturaș, măi... (Vineri, 1 ianuarie 2021, 21:53)

    Chilian [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Cum proiectezi tu un adevăr incontestabil pe o minciună ca să o faci credibilă... Manipulare pe față. Tu și gașca ta (ați cam avut liber pe 31 decembrie, nu prea ați comentat) chiar că trăiți din asta. Zboară unde vrei tu și lasă-ne în pace, câștigă-ți cinstit pâinea, nu ne mai trage în jos. Dacă ai dovezi, arată-le, dacă nu, vezi-ți de treaba ta.
   • +2 (28 voturi)    
    Tactica Securista Ceausista (Vineri, 1 ianuarie 2021, 23:46)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Dupa 30 de ani copii secristilor de atunci conduc tara.
   • -19 (31 voturi)    
    E o poveste prea penibila, produsa de SECURISTI (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 0:41)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    imi dau seama ca e o poveste produsa de SECURISTI pt urmatoarele motive:

    1. ei o scot in evidenta.

    am si eu facebook si ma uit zilnic pe stiri dar nu am auzit de aceasta poveste pana acum cand serviciile o scot in evidenta

    2. e o poveste atat de aberanta si atat de usor de demontat incat nu poate fi produsa decat de securisti.

    si teoriile conspiratiei au ceva sambure de adevar in ele, au o logica, au ceva care le face teorii. cazul asta e doar o banala si ridicola minciuna
    • -4 (16 voturi)    
     iar tu, (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 1:29)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     un necrofag colportor de denigrari.
     ai colportat sub numele de kivek, atacuri la institutul Cantacuzino,si le-ai reluat sub numele necrofagului din anzi.
     teama ta de securitate si/sau sri, arata de fapt cine sunt cei de dreapta carora asculti.
  • -7 (13 voturi)    
   GuWernerul (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 10:39)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   In loc sa își facă parteneri sociali in campania de vaccinare, a știut să își facă doar dușmani și acum se miră de ce exista o reticenta și neîncredere atât de mare.
   • -2 (8 voturi)    
    hehe (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 11:52)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Bitman, tu esti bre?
 • +51 (71 voturi)    
  FUCK YEAH! (Vineri, 1 ianuarie 2021, 19:09)

  Anonimul [utilizator]

  Cu cat mai multi prosti refuza vaccinarea cu atat mai repede ne vine noua randul.
  • +21 (49 voturi)    
   Corect! (Vineri, 1 ianuarie 2021, 19:54)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui Anonimul

   Problema e ca daca nu se vaccineaza suficienta populatie , restrictiile nu se vor ridica si vom fi afectati si noi cei care ne vaccinam din cauza celor care nu se vaccineaza.
   • +17 (33 voturi)    
    De ce ar trebui (Vineri, 1 ianuarie 2021, 21:34)

    Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui kokos

    Sa mai existe restrictii daca campania de vaccinare se termina si in continuare sunt vaccinuri disponibile dar oamenii nu sunt interesati?? Aia e, n au vrut, ne reluam
    Viata si fiecare pe barba lui.
    • -18 (30 voturi)    
     Da (Vineri, 1 ianuarie 2021, 22:56)

     gnd [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

     Sint de acord. Nu inteleg de ce ar mai trebui sa fie restrictii. Cine vrea se vaccineaza, cine nu, nu. Eu de exemplu ma voi vaccina cat mai tarziu posibilm poate peste 1 an 2 ani sau deloc.
     Fiecare om trebuie sa fie liber sa decida pentru el daca vrea sa isi asume riscul virusului sau riscul vaccinului.
     Nu-mi aminesc prin ce vot am fost de acord sa relegam aceste drepturi si decizii unui guvern sau stat.
     Persoanele vaccinate vor fi protejate de vaccin si deci nu vor putea fi "infectate" de mine sau alti nevaccinati.
     • +4 (20 voturi)    
      Da dar poti ucide (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 8:38)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui gnd

      pe cineva care inca nu s-a vaccinat. Poti alege sa te retragi in munti si sa refuzi vaccinul. Daca vrei sa ramai in comunitate trebuie sa respecti legile acesteia Nu trebui sa votezi tu legile stiintei
      • +3 (9 voturi)    
       Asta se doreste (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 11:04)

       Lukkian [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

       In toata lumea asta se doreste acum: conflict intre cei care vor si se vaccineaza si cei care nu vor si nu se vaccineaza. Cei care refuza vaccinarea vor fi improscati cu noroi, doar pentru ca au alta parere decat ceilalti si, in plus, vor sa se respecte conventiile internationale si constitutiile tarilor.
       Sunt declarati prosti, dar prostii astia au si ei niste intrebari simple, pentru care raspunsurile nu vor sa fie intelese: daca insusi producatorul vaccinului (care, de fapt, nu e un vaccin propriu-zis) nu vrea sa fie tras la raspundere in caz de reactii adverse, nu insemna ca se asteapta la reactii adverse grave? Si atat timp cat se spune in documente foarte clar ca vaccinul este in teste pana in 2023, nu inseamna ca, de fapt, nimeni nu stie cu siguranta ce reactii adverse poate avea, pe termen lung? Nici macar autorizarea nu e completa, ci doar provizorie, a recunoscut si Gheorghita la tv. Pe bune, sunt niste indoieli foarte pertinente, dar toti merg inainte, cu ochelari de cal.
      • -1 (9 voturi)    
       "Poti ucide" (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 12:31)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

       Persoanele din grupele de risc se vaccineaza inaintea celoralalti. Lasa prostiile.
       • -2 (10 voturi)    
        Nu mor oameni doar in grupele de risc (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 13:23)

        justin [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        In grupele de risc rata de mortalitate e cea mai mare, dar mor si in alte grupe.

        Si un lucru pe care il omit multi (cu buna stiinta probabil).

        CHIAR SI VACCINAT TE POTI INFECTA.

        Desigur, cu ajutorul vaccinului, corpul va sti cum sa combata virusul. Dar lupta va ramane, sistemul imunitar va fi afectat, vei infecta pe altii in continuare pana virusul va fi eliminat. Si vaccinul are o durata de cateva luni. Ce facem acum, ne vaccinam din 5 in 5 luni pentru ca unii nu vor dar nu vor nici restrictii?
      • +3 (3 voturi)    
       Nu (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 17:44)

       gnd [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

       Nu ai logica. Cineva care inca nu e vaccinat, si care nu vrea sa isi asume riscul covid, ar trebui sa stea inchis in casa, conform teoriilor tale si ale celor ca tine care sustin noua tiranie.
       Cine nu vrea nici vaccin si nici sa stea inchis in casa inseama ca in mod automat isi asuma riscul "pe propria raspundere" de a lua virusul si de a muri (in proportie de 0.03%)
       Bafta.
     • +1 (11 voturi)    
      Nu (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 13:37)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui gnd

      "Persoanele vaccinate vor fi protejate de vaccin si deci nu vor putea fi "infectate" de mine sau alti nevaccinati."

      Fals.
      Vaccinul ajuta sistemul imunitar, dar nu este infailibil. Este ca centura de siguranta - te protejeaza, dar nu poti fi sigur ca scapi cu viata din orice accident.

      Eu sunt de acord ca nu poti forta oamenii sa se vaccineze. Cu o conditie - daca majoritatea decide sa se vaccineze, cei care refuza nu mai au voie in spatii publice comune. Vrei drepturi? Atunci respecta drepturile altora. In speta, dreptul la viata.
   • -2 (6 voturi)    
    Selectie naturala (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 12:34)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui kokos

    La cat de repede apar mutatiile, poate avem noroc si in 6 luni, cand se termina vaccinarea, apare o varianta cu mortalitate ridicata, sa rezolve problema.
  • -18 (32 voturi)    
   sunt si prosti care se vaccineaza (Vineri, 1 ianuarie 2021, 22:00)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Anonimul

   sau tu crezi ca doar desteptii se vaccineaza?
   • +11 (23 voturi)    
    Sigur e ca cei ce nu se vaccineaza (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 8:39)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    sunt prosti. Asta nu inseamna ca esti destept daca te vaccinezi dar e o probabilitate mai mare sa fii
    • 0 (8 voturi)    
     De unde esti tu atat de sigur? (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 12:42)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     Ai citit tu pe FB? :))))
 • -26 (44 voturi)    
  si daca (Vineri, 1 ianuarie 2021, 19:46)

  andr1stE [utilizator]

  o fi ceva nu o prezinte nimeni la tv...
 • +6 (24 voturi)    
  parerea mea (Vineri, 1 ianuarie 2021, 21:15)

  ..13 [utilizator]

  este ca daca stiu ca este o prostie povestea aia pot sa intervina la FB conform unei traditii...

  Semnaleaza ca este informatie incorecta sau, mai dur, distruge sursa si orice mesaj care este reraspandit.

  A actiona indecis este ca si cum nu actionezi - nu mai este timp pentru jumatati de masura. Ori, ori!
 • -11 (25 voturi)    
  Sublim, dar sa aiba incredere in Guvernul Lor (Vineri, 1 ianuarie 2021, 23:02)

  Parzivall [utilizator]

  Care le vrea Binele. De 30 de ani ii beleste si tara se depopuleaza in ritm sustinut....dar Guvernul Lor trebuie sa aiba 100% incredere!!!
  • -1 (19 voturi)    
   E o greseala (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 8:41)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Trebuie sa avem incredere in tine si in propaganda sputnikara. Acestea ne vor aduce binele si vor repopula Romania!
   • -3 (11 voturi)    
    Pai de aia ai ajuns unde esti!!! (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 10:46)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Ca ai ascultat Propaganda Sputnikara. Ai papat fasulea cu ciulan si baut bere norok uitatndu-te la Halena3 si ai ajuns un ciuruc de tara condusa de fii securistilor care ti-au omorat poate prietenii in 89!!!
 • -2 (12 voturi)    
  bravo (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 6:22)

  real didi [utilizator]

  asa se combate fake news ul: prin informare prompta pe toate canalele. constant, trebuie oferite informatii pentru a reduce influenta stirilor false.

  spitalul baltasar, e buna asta :))))) mai mult ca sigur, informatia despre baltasar vine de la un dezinformator cretin cu complexe de inferioritate, rezultat dintr-un incest - la fel ca si cei care propaga acest fake news. iata, difuzati si acest gen de informatii, pana la urma cei care propaga fake news se vor linisti.
 • -1 (17 voturi)    
  nu sunt fake news ci imaginatie bolnava (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 7:58)

  Coresponedntu [utilizator]

  ca a sarlatanilor care acum 2000 de ani au inventat un personaj despre care izvoarele istorice nu pomenesc nici un cuvant, care cica ar fi mers pe apa, a transformat apa in vin sau a inviat dupa 3 zile pe jumatate putrezit in caldurile de 40C din Orientul Mijlociu. Totul pentru a-si spori puterea si a influenta masele ignorante in scopul exercitarii controlului. Vor mai exista contestari ale vaccinurilor din partea incuiatilor , dar stiinta si puterea omului nu au limite. Daca nu existau vaccinuri , fara educatie, progres stiintific omenirea traia si acum in medievalism, macinata de boli, cu o speranta de viata de 30 ani.
 • +5 (13 voturi)    
  Nu ne pacaleste pe noi! (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 10:18)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  "nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse severe şi nici decese"

  Aiureli!
  Noi nu credem ce spune Guvernul, noi ascultam doar de Olivia si de Doamna Senator!
 • +3 (21 voturi)    
  Un guvern care promovează hate-ul (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 10:45)

  galeo [utilizator]

  Nu poate crea decât conflict social.
  Când mergi pe ideea că gașca mea e de deștepți, și restul ce nu mă susțin sunt prosti, sa nu te mire că această campanie de vaccinare va fi un eșec total.
  PNL nu a fost în stare să scrie niste legi coerente și constituționale în pandemie, și voi vă așteptați să fie în stare să coordoneze o campanie de vaccinare...
  Până la urmă vor da vina tot pe PSD, ruși și AUR pentru neputința și incompetenta lor.
  • +1 (15 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 11:54)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Incearca inca o data da sa fie mai scurt si fara accent rusesc.
  • +3 (11 voturi)    
   neuronul sclerozat (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 12:41)

   mgexpert [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ..bre, s-a terminat campania electorală. PSD-ul s-a mișcat bine pe ultima sută de metri și a câștigat(gaura de la covrig)

   Cât s-au luptat ei și ajutoarele lor să crească cifrele pandemiei, știe Cel de sus..
   O știe și Prea Sfinția Sa Teodosie, o știe și distinsa doamnă Șoșoacă care l-a asistat ca avocat, atunci când a dat în judecată autoritățile în chestiunea pelerinajelor.

   Tentaculele PSD-ului sunt numeroase și se regenerează rapid..
 • -3 (3 voturi)    
  Bun! Dar... (Sâmbătă, 2 ianuarie 2021, 14:58)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Bun! Dar ce ne facem cand astfel de stiri apar pe blogul Maestrului?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by