Organizația Mondială a Sănătății a acordat joi prima aprobare de urgență de la începutul pandemiei Covid-19 pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, facilitând calea pentru țările care doresc să utilizeze vaccinul rapid, potrivit AFP.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

"Acesta este un pas foarte încurajator în asigurarea accesului universal la vaccinurile anti-Covid-19", a declarat Mariangela Simao, directorul responsabil cu accesul la medicamente la OMS, citat în comunicatul de presă.

Această procedură, pe care OMS o poate utiliza în caz de urgență de sănătate, permite țărilor care nu au mijloacele de a determina singure eficacitatea și siguranța unui medicament, să aibă mai mult acces rapid la terapie.

Procedura permite, de asemenea, UNICEF, agenția ONU care se ocupă de o parte importantă a logisticii distribuției vaccinurilor anti-Covid în întreaga lume și Organizației Panamericane a Sănătății s[ cumpere vaccinul pentru distribuție în țările sărace, se arată în declarație.

Dr. Simao a adăugat, totuși, că „a fost necesar un efort și mai mare pentru a putea avea suficiente doze de vaccin pentru a satisface nevoile populațiilor prioritare din întreaga lume”.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost deja injectat de câteva săptămâni în Regatul Unit, dar și în Uniunea Europeană, Statele Unite sau chiar în Elveția. Câteva milioane de oameni au fost deja imunizați cu acest produs, estimat a fi 95% eficient, dar care necesită temperaturi ultra scăzute de -80 grade Celsius, ceea ce face ca distribuția și depozitarea să fie mai dificile.