În urma reacţiilor furioase faţă de vaccinarea cu prioritate a "celor bine-merituoşi", care au luat locul unor cadre medicale sau al unor persoane vulnerabile, guvernul grec dă înapoi, punând capăt acestui fiasco ruşinos, nu fără a încerca să puncteze mediatic, scrie cotidianul elen Efimerida Ton Syntakton, preluat de Rador.

Coronavirus GreciaFoto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

Miercuri la prânz, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului a declarat pentru un post de radio că până în acest moment au fost vaccinate 66 de cadre guvernamentale şi funcţionari de stat. De notat că iniţial guvernul grec a vorbit de 45 de demnitari care se califică pentru a fi vaccinaţi cu prioritate deoarece sunt consideraţi indispensabili pentru actul de guvernare. Apoi, ca urmare a reacţiilor furioase faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultimele două zile, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a crescut brusc numărul demnitarilor indispensabili la 128.

Totuşi la câteva ore după ce Petsas a susţinut acest număr, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Aristotelia Peloni, a declarat că "simbolismul acestui subiect a fost epuizat prin vaccinarea primului ministru şi a conducerii politice şi de stat şi că astăzi procesul se termină cu vaccinarea dlui Koutsoumbas (liderul Partidului Comunist Grec - partid parlamentar n.trad.). Mai departe, a existat o listă care viza funcţii vitale în stat şi guvern. Până ieri au fost vaccinate 66 de cadre guvernamentale şi demnitari ai statului din 128 care ar fi urmat să se vaccineze şi aici se termină lista", a spus Peloni, adăugând că restul vor fi vaccinaţi conform programului elaborat de Comisia Naţională pentru Vaccinări pentru întreaga populaţie.

În timp ce Palatul Maximou (sediul guvernului n.trad.) şi presa proguvernamentală încearcă să prezinte fiasco-ul actual drept o intervenţie a premierului Mitsotakis, care printr-o mişcare hotărâtă corectează măsurile greşite, este evident că premierul însuşi este extrem de expus în acest scandal şi împreună cu el şi majoritatea echipei guvernamentale.

  • Mai întâi sunt vaccinaţi "ai noştri", apoi muritorii de rând...

Lunga listă a reprezentanţilor guvernului - care cuprinde nu numai demnitari de prim rang, ci şi funcţionari de rang inferior - care s-au vaccinat înaintea unor persoane vulnerabile sau a unor cadre medicale reprezintă o sfidare incredibilă la adresa populaţiei. Fenomenul depăşeşte, desigur, limitele unei "vaccinări simbolice" şi se înscrie în fenomenul "pilelor de partid".

Guvernul grec a transformat vaccinarea împotriva coronavirusului într-o chestiune pentru "oamenii noştri", alegând să facă propria prioritizare care anulează programările făcute de Comisia Naţională pentru Vaccinări care a propus vaccinarea cu prioritate a cadrelor medicale şi a persoanelor în vârstă. De la începutul săptămânii, publicul din Grecia urmăreşte cum "statul clientelar" defilează pe la spitalele ţării pentru a se vaccina înaintea celor vulnerabili. Ieri s-a ajuns chiar în situaţia de a fi amânate programările pentru "luptătorii din prima linie" de la spitalul "Sotiria", specializat în afecţiuni ale toracelui!

După vaccinarea simbolică a Preşedintelui Republicii, a primului ministru, a şefilor partidelor politice şi a unor reprezentanţi ai Sfântului Sinod, persoane care influenţează o bună parte a populaţiei reticentă faţă de vaccinare, am văzut miniştri, secretari de stat, secretari generali, preşedinţi de agenţii - majoritatea tineri care nu sunt expuşi unui risc sporit - şi militari care se vaccinează unul după altul.

Guvernul grec anunţase iniţial, pe 23 decembrie, o listă cu 45 de demnitari, a urmat apoi, pe 27 decembrie, o "informare informală" despre adăugarea pe această listă a încă vreo "câţiva demnitari" care ar fi urmat să fie vaccinaţi până la 10 ianuarie, dar se pare că lista celor care ar fi urmat să aibă prioritate la vaccinare până la sfârşitul lunii ianuarie cuprinde 126 de nume. Şi asta într-un moment în care Grecia nu primeşte milioane de doze, aşa cum afirma în noiembrie ministrul sănătăţii, ci mai puţin de 100.000 de doze (93.600).