Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat miercuri seară că guvernul a fost forțat să impună restricții mai dure în anumite regiuni din Anglia din cauza „ritmului abrupt” de răspândire a noii variante de coronavirus, relatează Reuters.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

El a îndemnat de asemenea oamenii să stea acasă în Ajunul Anului Nou pentru a limita răspândirea coronavirusului.

”Trebuie să acceptăm realitatea că ritmul alert al răspândirii aestei noi variante impune acum ca noi să luăm acțiuni mai dure în anumite zone”, a spus Johnson în cadrul unei conferințe de presă.

De la miezul nopţii, opt din 10 oameni din Anglia se vor afla în nivelul 4 de restricţii. Acesta include ordinul de a rămâne acasă, iar magazinele neesenţiale, sălile de sport şi saloanele de cosmetică vor fi închise.

Majoritatea școlilor primare se vor deschide luni, 4 ianuarie, conform planificării, dar acolo unde ratele de infectare sunt ridicate doar copiii vulnerabili și copiii angajaților esențiali vor lua parte la ore față în față, scrie The Guardian.

În ceea ce privește școlile gimnaliziale, toți elevii din anii în care se dau examene se vor întoarce la ore pe 11 ianuarie în timp ce restul și studenții se vor întoarce pe 18 ianuarie.

Londra se află în restricții de nivelul patru, în timp ce alte zone (zona centrală, nord-est, părți din nord-vest și părți din sud-vest) intră în nivelul 4 începând de joi.

Extinderea restricțiilor vine în contextul în care numărul cazurilor a crescut în ultimele două săptămâni în Marea Britanie în parte din cauza variantei noi de coronavirus, care este cu până la 70% mai transmisibilă decât varianta originală.

Pentru ultimele 24 de ore au fost raportate 50.023 de contaminări şi 981 de decese.

Marea Britanie, prima ţară din lume care a aprobat pentru utilizare de urgenţă vaccinurile Pfizer/ BioNTech (pe 2 decembrie) şi Oxford-AstraZeneca (pe 30 decembrie), a început campania de imunizare pe 8 decembrie.

Până la finalul lunii martie 2021 sunt aşteptate zeci de milioane de doze de vaccinuri, a adăugat prim-ministrul, care a menţionat că se lucrează pentru a face ca programul de vaccinare să meargă cât de rapid posibil.