Israelul este pe punctul de a fi vaccinat până în weekend 10% dintre cetățenii săi, în timp ce guvernele din lume rămân mult în urmă deși au început mai devreme vaccinarea, relatează The Guardian. Palestinienii ar putea să aștepte alte câteva luni până la vaccinare.

Benjamin Netanyahu Foto: Captura YouTube

Până la sfârșitul acestei săptămâni, țara de 9 milioane de oameni va ajunge să vaccineze peste 10% din populație, un procent mult mai mare decât alte state, inclusiv decât Regatul Unit care a început vaccinarea cu aproape două săptămâni mai devreme.

Cu o operațiune disponibilă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, angajații din sănătate administrează prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech la o rată de 150.000 de oameni pe zi - aproape 2% din populație.

Persoanele de peste 60 de ani, angajații din sănătate și persoanele aflate în situații de risc sunt prioritizate. Mass media locală a relatat că Israel a încheiat acorduri cu Pfizer și Moderna pentru mai multe milioane de doze până la începutul lui 2021.

Cum a pus la punct Israelul cel mai rapid proces de vaccinare?

Israelul are anumite avantaje naturale, scrie The Guardian, fiind o țară relativ mică, atât din punct de vedere geografic, cât și din punctul de vedere al populației.

Cu toate acestea, multe alte țări au aceleași caracteristici. Succesul inițial al Israelului este de asemenea atribuit sistemului de sănătate, care are tradiție și este acum foarte digitalizat. Fiecare persoană de peste 18 ani este obligată să se înregistreze la agențiile de asigurări ale guvernului, iar medicii militari au fost chemați să ofere ajutor.

În același timp, guvernul a lansat o campanie viguroasă împotriva dezinformării anti-vax. Ministerul Justiției a solicitat cu succes Facebook eliminarea a patru grupuri care au publicat „conținut conceput pentru a induce în eroare cu privire vaccinurile anti-Covid”.

Cetățenii de asemenea sunt încurajați să facă vaccinul de către oficiali prin ”pașapoartele verzi”, un document care permite persoanelor vaccinate să mănânce în restaurante, să călătorească liber și care sunt exceptate de la carantină. Cu toate acestea, nu există dovadă că vaccinul va reduce transmiterea virusului, iar ideea a fost întâmpinată cu scepticism.

Există o mare disensiune la nivel politic.

Luna aceasta, după ce Pfizer a publicat rezultatele preliminare, Netanyahu a făcut presiuni pentru a încheia un acord, inclusiv a sunat CEO-ul companiei la 2 dimineața.

Mulți israelieni au fost dezamăgiți de reacția de până acum a guvernului la criză. Țara se află în al treilea lockdown.

Milioane de palestinieni care trăiesc sub controlul Israelului în Cisiordania și Fâșia Gaza nu sunt incluși în procesul de vaccinare, ceea ce duce la acuzații că țara ocolește obligațiile morale, umanitare și legale.

Oficialii palestinieni speră să primească doze de vaccin prin programul COVAX al OMS, dar cu toate acestea, distribuția în teritoriile palestiniene nu vor veni mai devreme de mijlocul lui 2021.

Bahrain, țară din Orientul Mijlociu cu o populație de 1,5 milioane, este pe locul 2 în ceea ce privește progresul vaccinării populației, cu un procent de 3% din populație vaccinată.

Citește și: