Majoritatea maghiarilor a fost vaccinată de la vârsta copilăriei cu vaccinuri ruseşti, deoarece "toate vaccinurile proveneau de acolo", a afirmat ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó, în contextul în care Ungaria a primit luni 6.000 de fiole de vaccin rusesc împotriva COVID, potrivit MTI.

Peter SzijjartoFoto: Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia

Péter Szijjártó a scris, pe Facebook, că acoperirea vaccinală în Ungaria pentru diverse boli infecţioase are un grad ridicat chiar şi în comparaţie internaţională, ceea ce se datorează mai cu seamă vaccinurilor de origine rusească.

"Sarcina guvernului este să asigure ca toate vaccinurile sigure, dezvoltate în orice parte a lumii, să fie puse la dispoziţia maghiarilor în timpul cel mai scurt posibil. În acest sens am convenit cu ministrul rus al sănătăţii ca medicii şi epidemiologii ungari să poată studia la faţa locului procesul de dezvoltare şi de producţie a vaccinului rusesc. În urma vizitei efectuate în laboratoarele din Rusia, membrii delegaţiei ungare au relatat despre un nivel tehnologic de ultimă oră şi despre o competenţă de cel mai înalt nivel", a reamintit Péter Szijjártó.

El califică drept o iresponsabilitate deosebită faptul că “politicienii de stânga pun sub semnul întrebării poziţia medicilor şi epidemiologilor ungari, vrând să facă o chestiune politică din cazul vaccinurilor fabricate în Rusia”.

În opinia lui Péter Szijjártó, “ar fi mai bine dacă politicienii stângii nu ar discredita încrederea în specialiştii ungari din domeniul sănătăţii şi nu ar împiedica combaterea epidemiei transformând până şi vaccinarea în chestiune politică”.