Infectați cu coronavirus primesc amenzi penale în Austria, pentru că au continuat să stea în locuință cu partenerii lor de viață

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Marţi, 29 decembrie 2020, 21:00 Actualitate | Coronavirus


Testare coronavirus Austria
Foto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia
Mai multe persoane au primit amenzi de 300 de euro, sau alternativ șase zile de închisoare, pentru că au continuat să locuiască cu partenerii lor de viață, în ciuda rezultatului pozitiv al testului SARS-CoV-2. Acest lucru a provocat furie în rândul celor afectați, și din cauza lipsei unei alternative de locuit. Potrivit televiziunii austriece ORF, până în prezent sunt cunoscute șapte astfel de cazuri, dar se presupune că ar exista multe altele. Gerd Pedarnig este unul dintre cei afectați și povestește ce i s-a întâmplat.

Pedeapsă pentru trai in comun

Tehnicianul ortoped locuiește împreună cu partenera sa de viață, într-un apartament de 60 de metri pătrați din Weißbriach. La mijlocul lunii noiembrie, suspiciunea de coronavirus a fost confirmată la bărbat. El a trebuit să intre în carantină la domiciliu: „Când am obținut rezultatul pozitiv, am spus că locuiesc în apartament cu partenera mea. Aceasta a fost sunată și întrebată când a fost ultima dată în contact cu mine. Ea a răspuns ca în această dimineață, locuind împreună."

Ulterior, li s-a trimis amendă penală, dar nimeni nu a fost vreodată la domiciliul lor pentru a verifica dacă respectă cerințele izolării, a mai relatat persoana în cauză.

Pedernig a spus că, deși s-a conformat și a făcut totul bine și totuși a primit o amendă de 300 de euro, probabil că nu va mai indica persoane de contact, data viitoare. Partenera lui nu s-a infectat, ea a rămas sănătoasă. Ca persoană de contact din categoria 1, ea a păstrat, de asemenea, o distanță suficientă în micul apartament.

Nu trebuie uitat că în familie se are adesea grijă de partenerii de viață bolnavi, atunci când aceștia au simptome. Cu toate acestea, acest lucru nu este luat în considerare din punct de vedere legal.

Legalitate îndoielnică

La încălcarea interdicției de contact, amenda penală potrivit legii în vigoare austriece este de 300 de euro sau șase zile de închisoare. Un avocat din districtul Hermagor a preluat aceste cazuri în mod gratuit, deoarece este convins că pedepsele nu sunt legale.

Mai multe persoane din landul austriac Kärnten au primit sancțiuni de la autoritățile regionale, deoarece, în ciuda infecției cu coronavirus, ele continuă să locuiască împreună cu partenerii lor, care sunt înregistrați în gospodăria comună. Datele provin din urmărirea contactelor, potrivit avocatului, iar acest lucru este neconstituțional.

În prezent nu se poate spune câte dintre aceste amenzi penale au fost emise, a declarat Gerd Kurath, coordonatorul regional pe linie de coronavirus. Însă el a confirmat existența acestora.

Avocatul Ulrich Salburg, care reprezintă deja trei dintre aceste cazuri, a criticat aspru pedepsele, și nu numai pentru că, adesea, nu există o alternativă de locuit pentru cei afectați:

„O condiție prealabilă pentru orice răspundere penală este un comportament alternativ legal. Trebuie să mă pot comporta în așa fel, încât să nu pot fi urmărit penal. Asta nu este posibil aici, pentru că, unde ar trebui să meargă partenera ? El nu o poate lăsa afară, iar ea nu poate merge la un hotel, căci acestea sunt închise. Nu poate merge nici la rude, acest lucru fiind interzis conform măsurilor anti-Corona ", a explicat Salberg, pentru ORF.

În plus, datele personale la care au acces autoritățile provin din urmărirea contactelor și, prin urmare, de la persoanele în cauză. Potrivit lui Salburg, aceasta implică faptul că acuzații, practic, depun mărturie împotriva lor înșiși și este neconstituțional.

Potrivit avocatului Salburg, utilizarea datelor din urmărirea contactelor, pentru proceduri penale, subminează dreptul învinuitului de a nu se autoincrimina: „Declarația privind urmărirea contactelor este obligatorie, în temeiul Legii epidemiilor. Trebuie să furnizez informații. Aceasta înseamnă că, dacă folosesc datele din urmărirea contactelor pentru o sancțiune penală, acest drept este eludat. Din acest motiv, în opinia mea, utilizarea datelor din urmărirea contactelor este în mod clar neconstituțională. "

Cine e de vină?

Între timp, autoritățile federale și cele regionale se ceartă pe „cine este responsabil” pentru reglementări și amenzi. Președintele guvernului provincial din Kärnten, Peter Kaiser (SPÖ), a declarat televiziunii ORF că landul nu a avut nicio influență asupra deciziilor privind restricțiile de contact, luate de guvernul federal.

Kaiser „regretă” că astfel de pedepse pun în pericol încrederea populației și a solicitat guvernului federal să acționeze: „Mă aștept ca guvernul federal să înlăture rapid reglementarea nerealistă, care a devenit publică acum! ”

Politicianul Gerhard Köfer, de la partidul Team Kärnten, s-a arătat indignat de această abordare. Pentru el, de obicei, nu există o alternativă la șederea în apartamentul comun. El face apel la cei afectați să se opună și solicită efectuarea de statistici oficiale cu acest gen de cazuri.

Iar șeful FPÖ din Kärnten, juristul Gernot Darman, consideră că la nivelul autorităților există o crasă lipsă de empatie și că aceste sancțiuni sunt absurde.

Însă, potrivit Ministerului Federal al Sănătății, administrațiile raională și de land sunt responsabile de implementarea măsurilor antipandemice. Liniile directoare reglementează în mod clar: dacă separarea în gospodăria comună nu este posibilă, carantina ar trebui extinsă la 14 zile. Este posibil ca autoritatea raională „să fi interpretat greșit ceva”.

În urmărirea contactelor, competența revine landurilor și autorităților administrative de district, care decid de la caz la caz și - dacă este necesar - pot aplica și măsuri suplimentare. Deciziile privind sancțiunile sunt luate, și ele, de autoritățile raionale, s-a mai argumentat la nivel federal.

Prin urmare, autoritățile austriece își pasează vina una alteia, însă doar după ce cazurile au ajuns în instanță și au devenit publice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28785 vizualizari

 • -7 (13 voturi)    
  Adrese diferite in acte (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:09)

  MAGArusul [utilizator]

  A fost un caz similar cand un cuplu de tineri a primit amenda pentru ca nu respectau distantarea fizica sau nu purtau masca. Au declarat ca locuiesc impreuna de ani de zile si ca evident, daca se saruta in casa, faptul ca pe strada merg de mana este neconcludent. EVIDENT medical este. Legislativ insa la controlul actelor s-a constatat ca cei doi locuiau la adrese diferite (nu isi schimbasera adresa) si amenda a fost mentinuta.

  Cel care da amenda nu are de unde sa stie ca ti-ai schimbat adresa decat daca ti-o schimbi in mod legal iar in fata unei amenzi, ca sa scape de ea, oricine poate declara ca ceoi 20 de amici cu care esti stau in acelasi apartament de 60 mp cu tine.

  Adrese diferite in acte inseamna ca nu respecti normele de distantare fizica stand in acelasi apartament desi celalalt "are unde sa stea" - evident, doar pe hartie.
  • +1 (9 voturi)    
   distantare sociala, nu fizica (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:55)

   eyesopen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   atat ati mestecat (si aplaudat) sintagma asta fara sa va dati seama ce inseamna, incat acum, cand v-ati dat totusi seama, e prea tarziu ca sa mai reusiti s-o schimbati, oricat ati incerca. e cazul sa v-o asumati, cu toate consecintele ei (inclusiv pentru voi).
   • -6 (6 voturi)    
    Eu numesc (Marţi, 29 decembrie 2020, 22:25)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

    Separarea geometrica intre doua persoane ca distanta fizica. Daca dvs si restul lumii doriti sa numiti calul drept vrabie, cand vorbim de vrabii, tot de cai de fapt vorbim.
    • +1 (3 voturi)    
     corect (Marţi, 29 decembrie 2020, 23:52)

     eyesopen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     separarea geometrica intre doua persoane = distanta fizica.
     de la bun inceput insa, inclusiv in documente oficiale (aplaudate cu mare verva, de altfel), ni s-a cerut "distantare sociala". bun atunci, asa sa ramana. cu toate consecintele care decurg din sintagma asta, dupa cum ziceam si mai devreme.
     • -2 (2 voturi)    
      Faptul ca un idiot iti spune ceva (Miercuri, 30 decembrie 2020, 14:22)

      MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

      Fara sa gandeasca nu inseamna ca tu trebuie sa iei de bun.
  • +9 (9 voturi)    
   Aici nu e cazul (Marţi, 29 decembrie 2020, 22:25)

   idna [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Cel din articol trăiește într-un parteneriat civil, reglementat juridic (practic un fel de căsătorie), ambii având aceeași adresă (principală, zic ei) - locuind în apartamentul de 60mp.
   Noaptea minții, deși la câte alte exemple pot da și eu de la frații lor nemți, într-un fel nu mă miră că se poate și așa ceva.
   • -2 (4 voturi)    
    Eu nu am vorbit de cazul de fata (Marţi, 29 decembrie 2020, 23:10)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui idna

    Ci despre un caz similar unde era o amenda aparent absurda. Gaseste te rog in comentariul meu ca ma refer la cel prezentat in articol. Probabil ca amenda ori va fi invalidata in instanta ori este justificabila.
 • +8 (20 voturi)    
  pregatiti-va sa celebrati in curand un an... (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:13)

  eyesopen [utilizator]

  ...de masuri imbecile ale statelor politienesti.
  apoi pregatiti-va sa-i celebrati pe toti ceilalti, care vor fi si mai absurzi; asta-i doar inceputul.
 • +3 (27 voturi)    
  absurdistan, isteria covrig (Marţi, 29 decembrie 2020, 21:25)

  di livio [utilizator]

  covrig media, 80% îi „meritu” presei comorbide pt isteria covrig...numa așa se pot vinde botnițe și vaccinuri, cu isterie absolută
 • +8 (8 voturi)    
  Incredibil unde s-a ajuns (Marţi, 29 decembrie 2020, 23:10)

  Liros [utilizator]

  Practic, esti pedepsit pt. ca te-ai imbolnavit. Kafka nici nu visa la asa ceva.
 • +6 (6 voturi)    
  Oh no, it hatched already!!! (Marţi, 29 decembrie 2020, 23:11)

  Parzivall [utilizator]

  Nici nu e de mirare ca se intampla in Austria, aia inca-s nostalgici dupa nazis!
 • +4 (4 voturi)    
  Mai vrea careva o tara ca afara? (Miercuri, 30 decembrie 2020, 10:59)

  Gigi Kent [utilizator]

  Decat amenda? La puscarie, mama lor de infectati!

  Apropo. Inca mai sunt multi cretinei care au impresia ca autoritatile din toate statele sunt bine intentionate ba chiar mai mult, chiar stiu ce fac, ce masuri sa ia, cand sa le ia samd. In principiu, ce traim acum, adica distrugerea iremediabila a societatii si economiei, se datoreaza imbecilitatii politicienilor care au ascultat doar de epidemiologi, ignorand orice alt aspect al vietii. Asta e ... viata e prea complexa pentru prosti.
  • -3 (3 voturi)    
   Bine desteptule (Miercuri, 30 decembrie 2020, 20:31)

   Sofis [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Ne mutam in padure si ne facem propriile reguli anarhice? Te duci tu primul?
   • +1 (1 vot)    
    Daca n-ai inteles ce zice omul... (Vineri, 1 ianuarie 2021, 15:18)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

    Daca n-ai inteles ce zice omul...poti sa mai citesti o data, si inca o data, si inca o data...intr-un final poate intelegi sensul cel cateva zeci de cuvinte scrise de el aici.

    Sunt convins ca vei zice ca NU esti analfabet functional, dar despre "anarhie" vorbeste omul aici sau despre "prostia autoritatilor"?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by