Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că, în ciuda severității pandemiei de Covid-19, care a ucis peste 1,7 milioane de persoane și a infectat zeci de milioane de oameni într-un an, este nevoie să ne pregătim pentru "mai rău", scrie AFP.

OMSFoto: Profimedia Images

"Este un semnal de alarmă", a avertizat Michael Ryan, responsabilul OMS însărcinat cu situațiile de urgență.

"Această pandemie a fost foarte severă. S-a răspândit în întreaga lume foarte rapid și a atins fiecare colț al planetei, dar acest lucru nu înseamnă în mod necesar ce este mai rău", a avertizat doctorul, care în cariera sa s-a confruntat pe teren cu unii dintre cei mai mortali agenți patogeni.

Admițând că virusul "se transmite foarte ușor și ucide oamenii (...) rata sa de mortalitate este relativ scăzută în raport cu alte maladii emergente", trebuie "să ne pregătim pentru viitor la ceva ce ar putea fi și mai rău", a spus doctorul Ryan.

Colegul său și consilierul OMS, Bruce Aylward, a afirmat și el că în ciuda realizărilor științifice în lupta împotriva Covid-19, inclusiv crearea de vaccinuri eficiente în timp record, lumea este departe de a fi pregătită pentru a lupta cu viitoare pandemii.

"Suntem în al doilea și al treilea val al acestui virus și nu suntem încă capabili să le gestionăm", a spus acesta, într-o conferință de presă.