Guvernul suedez va fi abilitat de la 10 ianuarie să închidă centrele comerciale şi transportul public şi să amendeze persoanele care încalcă regulile, potrivit unui nou proiect legislativ prezentat luni în scopul limitării răspândirii noului coronavirus, informează Agerpres.

Coronavirus SuediaFoto: Profimedia Images

Până acum, Suedia s-a bazat în principal pe măsuri voluntare de distanţare fizică, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene, unde au fost introduse lockdown-uri parţiale sau totale.

„În situaţii foarte grave, guvernul va putea să decidă cu privire la măsuri mai extinse pentru a preveni aglomeraţia”, a declarat ministrul sănătăţii suedez Lena Hallengren într-o conferinţă de presă.

„Aceasta include închiderea magazinelor, a transportului public, a centrelor comerciale şi a altor tipuri de activităţi economice care intră sub incidenţa noii legi”, a explicat Hallengren.

Guvernul şi-a exprimat încrederea în simţul responsabilităţii individuale al suedezilor, dar în acelaşi timp nu dispune de instrumente juridice pentru a adopta o poziţie mai dură.

Legea va rămâne în vigoare până în luna septembrie.

Guvernul intenţionase iniţial să introducă noua lege în martie, dar calendarul a fost modificat în contextul celui de-al doilea val al epidemiei de Covid-19, care a supus unei presiuni extreme sistemul de sănătate suedez.

Suedia a înregistrat 6.609 de noi cazuri de Covid-19 miercuri, de când datează cele mai recente informaţii. Până în prezent în ţara scandinavă au decedat 8.279 de oameni din cauza Covid-19.