Sistemul UE de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX) a validat, luni, alte trei alerte emise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu privire la măştile aflate la comercializare în ţările Uniunii Europene. Sunt vizate trei tipuri de măști produse de China.

masca de protectie neconformaFoto: ANPC

Potrivit unui comunicat al ANPC, cele trei alerte transmise de România vizează comercializarea de măşti PRIMA şi RIXIN, cea de-a treia alertă vizând un tip de mască fără marcă. Toate cele trei tipuri de măşti sunt fabricate în China, potrivit alertelor remise de ANPC.

În urma validării acestor trei alerte de către RAPEX, numărul total al alertelor provenite din România şi confirmate de sistemul UE de alertă rapidă pentru produse nealimentare se ridică la 21, precizează ANPC.

"Numărul important de alerte validate de Sistemul RAPEX, în ceea ce priveşte măştile comercializate în România şi, posibil, şi în alte ţări membre UE, demonstrează eficienţa muncii depuse de Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă a ANPC, realizată chiar în condiţii dificile impuse de tarele acestui an marcat de pandemie. Acest lucru, precum şi întreaga noastră activitate, îi asigură pe consumatorii români că prioritatea noastră este, ca întotdeauna, respectarea cu stricteţe a legii şi a drepturilor lor de către operatorii economici", a afirmat preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, citat în comunicat, potrivit Agerpres.

În 25 noiembrie, ministrul Economiei, Virgil Popescu, susținea că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva COVID. Ulterior, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească firmele care comercializează măști pe piața națională.