Președintele Turkmenistanului a dat sâmbătă asigurări că lemnul dulce ar putea servi drept remediu împotriva coronavirusului, o nou presupusă rețetă miraculoasă promovată de această țară izolată și autoritară din Asia Centrală, care se asigură că va fi scutită de pandemie, relatează AFP.

lemn dulceFoto: Captura YouTube

"Oamenii de știință din întreaga lume cercetează în prezent remedii eficiente pentru coronavirus, efectuând numeroase studii, iar unul dintre ele ar putea fi rădăcina de lemn dulce", a spus Gurbanguli Berdimuhametov, președintele Turkmenistanului, în timpul unei ședințe ministeriale.

Gurbanguli Berdimuhametov a asigurat că „lemnul dulce împiedică dezvoltarea coronavirusului” și că „chiar și o concentrație scăzută a unui extract lichid de lemn dulce are un efect neutralizant”, fără a furniza dovezi științifice pentru declarațiile sale.

Observând că Turkmenistanul are „suficiente rezerve” de lemn dulce, el a instruit Academia Națională de Științe să efectueze studii asupra presupuselor efecte benefice ale acestei plante aromatice prezente și în Europa.

Nu este pentru prima dată când președintele autoritar al Turkmenistanului solicită utilizarea unei plante medicinale pentru a combate o pandemie de care țara pretinde că este scutită.

Din martie - și există recomandări oficiale în acest sens formulate de Gourbangouly Berdymoukamedov, populația a apelat la fumigație cu iarbă tătărească, o plantă cu miros puternic și presupuse proprietăți medicinale.

Pentru a se feri de Covid-19, autoritățile mondiale din domeniul sănătății recomandă mai ales purtarea unei măști, distanțarea socială și spălarea regulată a mâinilor.

În Turkmenistan, în iulie a fost necesară o vizită a unei delegații a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru impunerea unor astfel de măsuri și restricții publice, însă țara nu a recunoscut niciodată că a înregistrat vreun caz coronavirus - chiar și după ce ambasadorul Regatului Unit la Așgabat a anunțat că suferă de Covid-19.

Din vară, magazinele și restaurantele nealimentare au fost închise și traficul de trenuri și autobuze este limitat. Populația a fost invitată să poarte măști, oficial pentru a se proteja de „praf” și „agenți patogeni” a căror natură nu a fost specificată.

Președintele Turkmenistanului, obișnuit în inițiativele menite să preamărească flora și fauna acestei foste republici sovietice, a ordonat fumigări cu „dăunătoare” în mod sistematic. Prețul buchetului de harmal a explodat de atunci.