Rusia a înregistrat joi recorduri la numărul de infecții cu noul coronavirus și la decese, în absența unei carantinări generalizate pe fondul celui de-al doilea val al pandemiei care lovește țara, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

Autoritățile au anunțat 635 de morți și 29.935 noi contaminări în ultimele 24 de ore, cu un total de peste 2,96 milioane de cazuri. Numărul deceselor atinge 53.096.

Moscova, în continuare principalul focar al epidemiei, a înregistrat un record de contaminări zilnice (8.203).

A patra cea mai afectată țară din lume, Rusia înregistrează de acum noi recorduri în fiecare săptămână, cu o situație îngrijorătoare în regiunile cele mai sărace.

Dar cifrele oficiale publicate de autorități arată o mortalitate mai redusă decât în Europa de Vest, un rezultat cu care președintele Vladimir Putin se laudă de luni de zile.

Acesta a afirmat joia trecută că Rusia a gestionat mai bine pandemia decât Occidentul.

Autoritățile ruse nu contabilizează însă decât decesele care au ca principală cauză a decesului Covid-19, după confirmarea prin autopsie.

Agenția oficială de statistici Rosstat a înregistrat în octombrie circa 50.000 de decese suplimentare în raport cu octombrie 2019. Între martie și octombrie, supramortalitatea s-a ridicat la aproape 165.000 în raport cu anul trecut, ceea ce sugerează un bilanț mult mai dur decât admit autoritățile.

Guvernul refuză deocamdată orice nouă carantină națională, pentru a menține pe linia de plutire o economie deja în bernă și contează pe vaccinarea masivă a populației cu vaccinul dezvoltat de Moscova, Sputnik V.