Cercetătorii australieni ar fi descoperit că celulele B de memorie, prezente în sistemul imunitar, „își amintesc” infecția și produc rapid anticorpi în fața unei noi posibile infecții, relatează Rainews, potrivit Rador.

Testare coronavirus ItaliaFoto: Alberto Cattaneo/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un studiu australian, publicat în revista Science Immunology, arată că persoanele infectate cu Covid-19 au o memorie imună care îi protejează timp de cel puțin 8 luni de o nouă infecție. Noile cercetări și rezultatele care derivă din acestea sunt importante, deoarece întăresc probabilitatea ca vaccinurile împotriva virusului Sars-Cov-2, care vor ajunge în curând în Europa și, prin urmare şi în Italia, să funcționeze pentru perioade lungi de timp.

Studiul demonstrează că anumite celule din sistemul imunitar, numite celule de memorie B, îşi „amintesc” infecția cu virusul și la re-expunere, declanșează un răspuns imun protector prin producerea rapidă de anticorpi. Cercetătorii au recrutat 25 de pacienți cu COVID-19 și au prelevat 36 de probe de sânge începând cu 4 zile după infectare şi ajungând până la 242 de zile. La fel cum s-a observat și în alte studii, analizând răspunsul anticorpilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că anticorpii împotriva virusului au început să scadă după 20 de zile de infecție.

Cu toate acestea, s-a constatat că toți pacienții au continuat să aibă celule B cu memorie care „au recunoscut” una dintre cele două componente proteice ale virusului SARS-CoV-2. Aceste celule B de memorie specifice virusului au fost prezente în mod stabil timp de până la opt luni după infecție.