Aproximativ 500 de rude ale unor persoane care au murit de Covid-19 în Italia au spus miercuri că inițiază un proces împotriva autorităților regionale și naționale, cerând daune de 100 de milioane de euro, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procesul civil, pe care reclamanții au spus că îl vor prezenta la o instanță din Roma în orele următoare, este împotriva premierului Giuseppe Conte, ministrului italian al Sănătății, Roberto Speranza, și guvernatorului regiunii Lombardia, Attilio Fodatana.

Italia, prima țară occindentală lovită de coronavirus, a înregistrat aproape 70.000 de morți din cauza Covid de la apariția epidemiei în februarie, cel mai mare bilanț din Europa și al cincilea din lume. Lombardia este regiunea cea mai grav afectată, primul pacient Covid fiind detectat pe 20 februarie.

Procesul este intentat de membrii unui grup numit ”Noi Denunceremo”, inițiat în aprilie pentru a reprezenta rudele oamenilor care au murit în Bergamo, unul dintre cele mai afectate orașe din Lombardia.

”Acest dosar este cadoul nostru de Crăciun pentru cei care ar fi trebuit să facă ce ar fi trebuit, dar nu au făcut-o”, a spus președintele grupului Luca Fusco.

Grupul a spus că atunci când epidemia a izbucnit în Lombardia, autoritățile locale și guvernul central au eșuat în a lua acțiuni rapide care ar fi putut să evite nevoia unui lockdown național și prăbușirea economiei.

Ei au deplâns de asemenea presupusa lipsă de pregătire, în timp ce nici Roma, nici Lombardia nu au avut pregătit un plan de acțiuni pentru o posibilă pandemie.

În iunie, ”Noi Denunceremo” a cerut procurorilor din Bergamo să ancheteze posibilitatea unei responsabilități criminale în gestionarea pandemiei. Conte a fost audiat de procurori în timpul verii ca martor, dar nu este anchetat în cadrul unui dosar.