Autoritățile din Franța au decis să permită, începând din această noapte, reluarea circulației de persoane dinspre Marea Britanie. Astfel, va fi permisă deplasarea dinspre UK către Franța, inclusiv tranzitarea țării, atât pentru cetățenii francezi, cât și pentru cei din UE, inclusiv cei români. Aceștia trebuie să prezinte însă un test negativ la infecția cu Covid-19.

Aeroport pandemie coronavirusFoto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

Într-un comunicat difuzat luni seară, Ministerul Afacerilor Externe „semnalează adoptarea de către autoritățile franceze a deciziei de a permite începând cu data de 23 decembrie a.c., ora 00.01 (ora Franței) deblocarea circulației” dinspre Marea Britanie către Franța.

„Potrivit informațiilor transmise public de către Guvernul francez în această seară, va fi permisă deplasarea dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord către Republica Franceză sau în vederea tranzitării Republicii Franceze, pentru cetățenii francezi și cetățenii Uniunii Europene, inclusiv cei români, precum și pentru cetățenii britanici sau din țări terțe care au reședința în Franța, în Uniunea Europeană sau în alte state europene”, precizează MAE.

Dar persoanele din categoriile sus-menționate au obligația de a prezenta un test negativ la infecția cu Covid-19, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării, menționează MAE.

„Toți călătorii au obligația de a prezenta companiei aeriene, maritime sau feroviare un document eliberat de un laborator medical care să ateste rezultatul negativ al testului pentru Covid-19”, se precizează în comunicat.

Sunt acceptate atât testele PCR, cât și cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Potrivit MAE, lista testelor antigen acceptate urmează să fie publicată de Ministerul francez al Solidarității și Sănătății.

Aceste reglementări rămân în vigoare până pe cel puțin 6 ianuarie 2021, sub rezerva unei posibile reevaluări la nivel bilateral sau european, menționează MAE.

Cu privire la condițiile de reluare a transportului rutier de mărfuri, acestea vor fi comunicate de autoritățile franceze în cel mai scurt timp.

Ministerul român de Externe mai spune că măsurile anunțate de autoritățile franceze survin inclusiv în urma demersurilor active ale MAE pe lângă partea franceză și „răspund totodată Recomandării publicate astăzi de către Comisia Europeană privind o abordare coordonată a călătoriilor şi transportului ca răspuns la situația creată de identificarea noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 observată în Regatul Unit”.

„Această Recomandare pledează pentru facilitarea călătoriilor esențiale și tranzitului de pasageri, pentru evitarea blocării lanțurilor de aprovizionare cu bunuri, precum şi pentru măsuri de natură preventivă pentru a împiedica propagarea noii tulpini a virusului pe teritoriul UE”, arată MAE.