Patru cazuri de contaminare cu noua variantă a coronavirusului care circulă în Regatul Unit au fost depistate în Belgia „la începutul lunii decembrie”, potrivit autorităților sanitare belgiene, citate de AFP.

Coronavirus BelgiaFoto: Profimedia Images

"Patru cazuri au fost depistate la începutul lunii decembrie, în urmă cu două săptămâni", a declarat pentru AFP Yves Van Laethem, purtător de cuvânt interfederal pentru lupta împotriva coronavirusului din Belgia. "Nu este mult, dar nu este imposibil să existe mai multe cazuri", a adăugat el.

”La fel ca multe țări, nu urmărim la fel de multe tulpini ca englezii care fac o treabă uriașă la acest nivel”, a explicat acest medic specializat în boli infecțioase. Potrivit acestuia, Anglia identifică de 10 până la 20 de ori mai mult „tipare” ale tulpinilor de virus decât Belgia.

Acest expert se întreabă despre utilitatea închiderii frontierelor cu Regatul Unit, decisă de majoritatea țărilor europene.

"Nu este inamicul deja printre noi? Această închidere a venit probabil deja prea târziu, deoarece am început să găsim cazuri de această tulpină engleză în septembrie”, a spus Van Laethem.

Potrivit acestuia, cele patru cazuri identificate în Belgia sunt de origine belgiană.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Sănătății a precizat că, printre aceștia, trei au fost detectați în Flandra de Est (nord-est) și un altul în Flandra de Vest (nord-vest).

În țară, trei laboratoare efectuează analize aprofundate ale tulpinii virusului. De la începutul lunii decembrie, nu au fost raportate alte cazuri.

Ministerul Sănătății a cerut experților să facă propuneri cu privire la oportunitatea efectuării mai multor astfel de analize, a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP.

Apariția în Regatul Unit a unei noi variante a coronavirusului, suspectată de a fi mai contagioasă decât altele, provoacă îngrijorare.

Filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut duminică să consolideze controalele pentru a detecta mai bine posibilele cazuri ale noii variante.

Potrivit OMS, forme similare au fost detectate într-un număr foarte mic în Australia (un caz), Danemarca (9), Olanda (1) sau Africa de Sud. De asemenea, Italia a anunțat un prim caz detectat duminică.