Slovenia, o ţară grav afectată de al doilea val al pandemiei de COVID-19, a demarat marţi o campanie masivă bazată pe teste gratuite şi facultative, ce vizează testarea înainte de Crăciun a unui sfert din populaţia sa de 2 milioane de locuitori, informează AFP și Barrons.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Peste 100 de persoane se aflau marţi în jurul prânzului în piaţa centrală Kongresni din capitala ţării, Ljubljana, în proximitatea unuia dintre numeroasele centre amenajate în cele 13 oraşe slovene implicate în această campanie de testare în masă.

Potrivit unui secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Marija Magajne, programul are ca obiectiv „controlarea răspândirii virusului, reducerea numărului de persoane spitalizate şi a numărului de decese”.

Rezultatele sunt comunicate pe telefoanele mobile într-un interval de 15 minute, odată cu instrucţiuni clare pentru persoanele ale căror rezultate sunt pozitive, a precizat Marija Magajne.

În cea de-a doua etapă a campaniei, astfel de teste vor fi propuse profesorilor, soldaţilor şi poliţiştilor.

Slovenia a fost mai degrabă scutită de primul val al pandemiei de COVID-19, însă această ţară s-a confruntat cu rate de infectare ridicate pe parcursul ultimelor luni.

Peste 107.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate oficial în această ţară, alături de peste 2.400 de decese asociate maladiei COVID-19.

Şi alte ţări europene, precum Slovacia şi Austria, au implementat politici de sănătate publică similare.

Citește și: