Noua variantă a coronavirusului descoperită în Regatul Unit, cu transmisie mai mare, „nu este scăpată de sub control”, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății, solicitând aplicarea unor măsuri de sănătate dovedite, potrivit AFP.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

„Am avut o R0 (rata de reproducere a virusului, nota editorului) mult mai mare de 1,5 în momente diferite în timpul acestei pandemii și am controlat-o. Această situație nu este deci, în acest sens, scăpată de sub control a declarat managerul OMS pentru urgență medicală, Michael Ryan.

Cuvintele sale le întăresc pe cele ale ministrului britanic al Sănătății, Matt Hancock, care a declarat duminică că „noua tulpină a coronavirusului nu a putut fi controlată”.

La Geneva, Ryan a spus că „chiar dacă virusul a devenit puțin mai eficient la răspândire, acesta poate fi oprit”.

"Măsurile existente în prezent sunt cele corecte. Trebuie să continuăm să facem ceea ce am făcut" până acum, a spus înalțul oficial.

„Este posibil să trebuiască să o facem cu ceva mai multă intensitate și mai mult timp pentru a ne asigura că putem controla acest virus”, a continuat el.

Multe țări din întreaga lume și-au închis frontierele de duminică cetățenilor din Regatul Unit sau din Africa de Sud. Elveția, la rândul său, a impus luni o carantină de 10 zile pentru persoanele care au călătorit în țara alpină din 14 decembrie din Regatul Unit sau Africa de Sud.

Noua mutaţie a coronavirusului detectată în Regatul Unit este "mai transmisibilă" în comparaţie cu tulpinile existente,dar nu există dovezi suficiente asupra severităţii acesteia, a anunţat luni Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), citat de EFE și Agerpres. Analizele preliminare efectuate până în prezent relevă un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini.