​INTERVIU Totul despre noua tulpină a coronavirusului: Nu știm dacă noua tulpină este deja în România / Mecanismul în care funcționează vaccinul NU este afectat / Persoanele care au trecut prin boală au un risc foarte mic de reinfecție

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 21 decembrie 2020, 15:03 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus Romania
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
​​De ce autoritățile din România nu știu și nici nu vor ști prea curând dacă noua tulpină a SARS-CoV2, cu 70% mai contagioasă, a pătruns deja în țară sau nu? Cât de probabilă este varianta ca noua tulpină să fie deja răspândită în toată Europa, având în vedere că ea a apărut în Marea Britanie încă din luna septembrie? De ce mecanismul în care funcționează vaccinul nu este afectat de această mutație? Și cât de periculoasă este ea pentru persoanele care au trecut deja prin infecție și sunt, teoretic, protejate de anticorpi timp de câteva luni după vindecare? Răspunsurile la cele mai importante întrebări despre noua tulpină a virusului care a dat peste cap viața întregii planete în ultimul an, într-un interviu cu Răzvan Cherecheș, cercetător și profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce Departamentul de sănătate publică.

Info pe scurt:


 • Noua mutație nu este prima, virusul suferă cam două mutații pe lună. Noua mutație, care face virusul cu 70% mai contagios, nu este nici pe departe prima. Virusul SARS-CoV 2 suferă mutații periodic, cam undeva la două mutații pe lună și există nenumărate variante, dar această variantă a suferit o mutație semnificativă, ceea ce o face să fie semnificativ mai infecțioasă.
 • Poate cea mai bună veste: mutația NU afectează eficiența vaccinului, deoarece îi modifică doar gradul de contagiozitate, iar celelalte caracteristici au rămas neschimbate.
 • Persoanele care au trecut prin infecție și s-au imunizat au în continuare un risc foarte mic de reinfecție, de infecție cu o variantă ușor modificată a virusului. În întreaga lume, doar câteva zeci de persoane s-au reinfectat cu o variantă ușor modificată a virusului.
 • Răspunsul imun dat de vaccin este mai solid și durează mult mai mult decât răspunsul imun obținut după ce ai trecut prin imunizarea naturală, adică prin infecție, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș.
 • Autoritățile din România nu știu în acest moment și nici nu vor ști prea curând dacă noua tulpină SARS-CoV2 a ajuns sau nu în țară. Motivul: în România nu se face secvențiere genetică a virusurilor.
 • Închiderea granițelor Marii Britanii este o măsură târzie, având în vedere faptul că noua tulpină a apărut în luna septembrie, iar de atunci ea a continuat să se multiplice, mai spune Răzvan Cherecheș.
 • Este extrem de puțin probabil ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja peste tot în Europa.
 • Care este soluția pe care o avem în acest moment în fața noii tuplini? Măsuri luate mai din timp și respectate mai strict.

Prima veste bună: Mutația virusului nu afectează eficiența vaccinului


Noua mutație, care face virusul cu 70% mai contagios, nu este nici pe departe prima, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș, în interviul acordat HotNews.ro. "Virusul SARS-CoV 2 suferă mutații periodic, cam undeva la două mutații pe lună și există nenumărate variante, dar această variantă a suferit o mutație semnificativă față de restul, ceea ce o face să fie semnificativ mai infecțioasă. Acest lucru are impact exclusiv asupra părții de infecțiozitate. Din ce știm până acum, simptomele sunt la fel, felul în care apare este la fel, mortalitatea este la fel. În rest nu s-a schimbat nimic, singurul lucru care s-a schimbat este că e mai infecțios."

Mutația nu afectează nici eficiența vaccinului, așa cum ar fi tentați să crează mulți. Răzvan Cherecheș explică și de ce: "Ce știm până la ora actuală este că mecanismul în care funcționează vaccinul nu este afectat, în sensul că proteinele de pe suprafața exterioară a virusului sunt aceleași și acesta este mecanismul prin care funcționează vaccinul. Ceea ce înseamnă că vaccinul va funcționa."


Profesorul Răzvan Cherecheș

"Vaccinul învață organismul nostru să dezvolte un răspuns imun la proteinele de pe suprafața exterioară, care sunt proteinele ce ajută virusul să intre în organism. În acest moment, ele sunt la fel la noua tulpină."

Răzvan Cherecheș nu exclude apariția unei mutații în fața căreia vaccinul să nu mai fie la fel de eficient în viitor, dar spune că nu este cazul actualei noi tulpini descoperite în Marea Britanie: "Eu nu spun că nu ar putea să sufere o mutație în viitor, iar vaccinul să nu mai fie la fel de eficient, dar strict pentru mutația aceasta, vaccinul va funcționa."

Ce se întâmplă cu persoanele care au avut deja COVID-19? Se pot infecta cu noua tulpină sau nu?


Persoanele care au trecut prin infecție și s-au imunizat au în continuare un risc foarte-foarte mic de reinfecție, de infecție cu o variantă ușor modificată a virusului, explică profesorul Răzvan Cherecheș. În lume au existat doar câteva zeci de astfel de cazuri documentate: "Vorbim de câteva zeci de cazuri în toată lumea, așadar un număr mic, dar există probabilitatea, au fost oameni care s-au reinfectat cu o variantă ușor modificată, iar a doua oară simptomele au fost mai severe."

Probabilitatea să te reinfectezi este însă "semnificativ mai mică decât probabilitatea de primă infecție. Este foarte mică".


Ceea ce știm cu siguranță în acest moment este că imunizarea prin vaccinare este mult mai sigură decât cea obținută în urma infectării: "Răspunsul imun dat de vaccin este mai solid și durează mult mai mult decât răspunsul imun obținut după ce ai trecut prin imunizarea naturală. Deci probabil că și celor care au trecut prin infecție le va fi recomandat, în momentul în care vom avea suficiente vaccinuri, pentru că deocamdată nu este o opțiune, să se vaccineze."

Este extrem de puțin probabil ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja peste tot în Europa. Autoritățile nu știu dacă ea a ajuns în România


Practic, singurul motiv de îngrijorare în fața noii variante a virusului este că, fiind mai infecțios, acest lucru înseamnă că măsurile pe care le avem deja trebuie respectate mai strict. Spre exemplu, orice moment în care îți dai masca jos te poate costa scump.

În ceea ce privește măsura închiderii granițelor Marii Britanii, profesorul Răzvan Cherecheș o vede ca pe o măsură "drăguță, dar este o măsură care vine foarte târziu. Ce știm este că această tulpină a apărut în septembrie. De atunci, ea a continuat să se multiplice, iar Marea Britanie a avut granițele deschise cu tot restul lumii."Este extrem de puțin probabil ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja peste tot în Europa, atrage atenția profesorul Răzvan Cherecheș. În plus, autoritățile din România nu știu și nici nu vor ști prea curând cu exactitate dacă noua tulpină este deja aici sau nu: "La noi, de exemplu, chiar dacă ar veni, noi nu ne-am da seama, pentru că nu facem secvențiere genetică a virusurilor, în România. Exact la fel cum detectăm vechea variantă, noi detectăm și noua variantă, nu este nicio diferență. Nu avem nici cea mai vagă idee dacă tulpina este aici sau nu: simptomele sunt la fel, testele identifică la fel, noi habar nu avem."

În ceea ce privește închiderea Marii Britanii, ea ar fi funționat dacă măsura s-ar fi luat la timp, în luna septembrie, atunci când a fost descoperită noua tulpină a virusului: "Cumva, Guvernul vrea să demonstreze că ia măsuri, dar este târziu. Dacă în momentul în care a părut noua tulpină s-ar fi închis Marea Britanie, poate că ar fi funcționat, dar pe de altă parte e numai o problemă care îi crește rata de transmitere. Ceea ce înseamnă că măsurile vor trebui luate mai din timp, iar restricțiile vor fi mai severe. Acesta este singurul răspuns care este adecvat în momentul acesta."

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8562 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  Nu stim... (Luni, 21 decembrie 2020, 15:13)

  Mihail. [utilizator]

  Totuis, la cate "studente" s-au intors din UK de sarbatori, nu-i greu de ghicit...
 • +6 (12 voturi)    
  ?? (Luni, 21 decembrie 2020, 15:14)

  cvi [utilizator]

  "Răspunsul imun dat de vaccin este mai solid și durează mult mai mult decât răspunsul imun obținut după ce ai trecut prin imunizarea naturală, adică prin infecție, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș."

  Care sunt argumentele acestei afirmatii?
  • 0 (18 voturi)    
   Profesionisti (Luni, 21 decembrie 2020, 15:27)

   VOX. [utilizator] i-a raspuns lui cvi

   Asta spune ce trebuie sa spuna, la fel cum Presura demonstreaza ce trebuie demonstrat. Castiga si ei o paine alba.
   • -3 (19 voturi)    
    Hehehe, cati "castiga o paine alba"...de pe urma C (Luni, 21 decembrie 2020, 15:47)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

    Hehehe, cati "castiga o paine alba"...de pe urma COVID !


    Singurul vaccin posibil este taierea finantarii COVID. Zero, nula nada finantare pentru toti "specialistii" astia ... si vei vedea minunea biblica de Craciun: COVID se transforma in ceea ce (de fapt), este: o gripa ordinara, precum celelalte 200-500 de tipuri de gripa sezoniere din toata lumea.
    • -2 (6 voturi)    
     Sau (Luni, 21 decembrie 2020, 17:47)

     ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Sau alta posibilitate...banarea ta...astfel dubland media de inteligenta pe hotnews...
     • +1 (5 voturi)    
      Ba nu (Luni, 21 decembrie 2020, 21:28)

      Vasile-Vasile [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

      Are foarte mare dreptate.
      este un fals altruism ceea ce se intampla, o manipulare de proportii .....
      • -3 (3 voturi)    
       Categoric (Luni, 21 decembrie 2020, 21:51)

       ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Vasile-Vasile

       Ce nu mergi la ATI sa le spui alora care au umplut pana la refuz?
 • -1 (9 voturi)    
  curat si clar: (Luni, 21 decembrie 2020, 15:43)

  victor L [utilizator]

  "Totul despre noua tulpină a coronavirusului: Nu știm dacă noua tulpină nu este deja în România"
  Totul despre nu stim :D
 • +1 (1 vot)    
  Pe bune? (Luni, 21 decembrie 2020, 16:28)

  Casargoz [utilizator]

  Afirmatie Adevarata:
  Noua mutație nu este prima, virusul suferă cam două mutații pe lună.
  Afirmatie Falsa:

  Mutația NU afectează eficiența vaccinului, Poate ca da poate ca nu. Danemarca a decis sa arda toate nurcile. Nu exista un studiu pe acesta tema. Sunt supoziti care probabil sunt adevarate. Dar nu este un fapt stiintific.

  Afirmatie Falsa:
  Persoanele care au trecut prin infecție și s-au imunizat au în continuare un risc foarte mic de reinfecție> Nu exista un studiu care sa zica asta. Poate ca da poate ca nu.
  Partial Adevarat:
  Răspunsul imun dat de vaccin este mai solid și durează mult mai mult decât răspunsul imun obținut după ce ai trecut prin imunizarea naturală Nu cred ca ar putea spune asta despre sputnik 4. Nu a testat nimeni mai mult de 6 luni. Nu exista date clinice.
  Afirmatie adevarata:
  Autoritățile din România nu știu în acest moment și nici nu vor ști prea curând dacă noua tulpină SARS-CoV2 a ajuns sau nu în țară. Nu stiu si nici nu le pasa :)
  Afirmatie adevarata:Închiderea granițelor Marii Britanii este o măsură târzie, având în vedere faptul că noua tulpină a apărut în luna septembrie, Avioanele au fost pline pana ieri.
  Afirmatie corecta stiintific:
  Este extrem de puțin probabil ca noua tulpină să nu se fi răspândit deja peste tot în Europa. Se refera la probailitate.
  Afirmatie corecta datorita comeptentei:
  Care este soluția pe care o avem în acest moment în fața noii tuplini? Măsuri luate mai din timp și respectate mai strict. Este o afirmatie de bun simt, o judecata de expert care nu are nimic de aface cu afirmatiile neadevarate.
  Adevarul e ca nu stim :) Si adevarul trist e ca nu stim mai nimic. Inca se fac studii privind propagarea virusului.
 • +1 (1 vot)    
  Cenzura (Luni, 21 decembrie 2020, 17:26)

  Casargoz [utilizator]

  Pentru cva tot am fost cenzurat iata un argument in plus pentru face news:
  Stire adevarata:
  https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24497872-israel-deces-persoana-infectat-doua-oara-sars-cov-2.htm
  Fake news:
  Persoanele care au trecut prin infecție și s-au imunizat au în continuare un risc foarte mic de reinfecție, de infecție cu o variantă ușor modificată a virusului. În întreaga lume, doar câteva zeci de persoane s-au reinfectat cu o variantă ușor modificată a virusului.
 • +2 (4 voturi)    
  tragic (Luni, 21 decembrie 2020, 19:14)

  andr1stE [utilizator]

  cum persoane ca sacul asta de osanza si sobolan pe fata (care probabil are mai multe bacterii ca tot spitalu floreasca) este atat de bagat in seama si promovat. oitele il cred si sharuiesc mai departe spusele lui.
  mass media produce si ea mai multa panica bazat pe absolut nimic altceva decat ideeile unui tip care este expert in sanatate publica dar el daca urca pana la etajul 4 cu 2 sticle de coca-cola intra in stop cardio respirator pentru ca nu are grija in primul rand de sanatatea lui (fiind un maldar de osanza) dar este mare specialist pentru restul. trist.. se vinde precum fetele de pe marginea trotuarului pe cateva sute de lei.
 • 0 (4 voturi)    
  E plina lumea de tulpini (Luni, 21 decembrie 2020, 20:17)

  Fu Leng [utilizator]

  Stau calm si astept sa vad ce le mai coace mintea la astia!!!
 • +3 (3 voturi)    
  pentru curiosi (Luni, 21 decembrie 2020, 20:39)

  tuga [utilizator]

  de unde incepe povestea? cei din UK au constatat ca tulpina B1.1.7 (o forma cu mutatii a SARS-COV-2) creste ca procent din totalul analizat intr-un ritm alarmant (apoape exponential). Se poate observa in fig 3 din link-ul de mai jos (in fig 3 tulpina este cu albastru, denumita tehnic VUI 202012/01): in 4 saptamani procentul a cescut de la 1% la 10%.

  Una dintre mutatii este tehnic denumita N501Y, iar unele studii sugereaza ca din aceasta cauza infecteaza mai bine celulele pacientului. Pentru restul mutatiilor inca nu exista interpretari, iar unele dintre ele au fost identificate si in alte tulpini ale virusului, dar care nu sunt asa de virulente.

  cam acestea sunt datele, restul sunt speculatii foarte mari. Kiturile PCR SARS-COV-2 nu pot observa daca apar mutatii (decat cu foarte putine exceptii). Pentru mutatii ar trebui facute alte kituri PCR ("primeri"), ca alternativa mai ieftina la secventiere

  Ne intereseaza daca vaccinurile sau imunizarea naturala sunt eficiente impotriva noii tulpini. Nu avem cum sa stim inca, dar in cazul imunizarii naturale exista argumente stiintifice ca aceasta ar putea sa reactioneze si impotriva noii tulpini.

  Domnul Răzvan Cherecheș afirma ca "proteinele de pe suprafața exterioară a virusului sunt aceleași". In realitate, proteina S are o mutatie, aminoacidul N este schimbat cu Y, deci nu mai este aceeasi, iar acest fapt poate sa genereze o oarecare incertitudine privind vaccinurile axate pe proteina S ca antigen. Domnul Răzvan Cherecheș afirma ca pentru "mutația aceasta, vaccinul va funcționa". De unde stie? Ar fi trebuit sa faca o referire la vren studiu. In al doilea rand virusul are mai multe mutatii (pentru detalii, puteti folosi al doilea link de mai jos). Deci la care mutatie se refera?

  https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/SARS-CoV-2-variant-multiple-spike-protein-mutations-United-Kingdom.pdf

  https://www.cogconsortium.uk/wp-content/uploads/2020/12/Report-1_COG-UK_19-December-2020_SARS-CoV-2-Mutations.pdf


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by