Noua mutaţie a coronavirusului detectată în Regatul Unit este "mai transmisibilă" în comparaţie cu tulpinile existente, dar nu există dovezi suficiente asupra severităţii acesteia, a anunţat luni Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), citat de EFE și Agerpres.

Coronavirus in lumeFoto: Valeria Ferraro/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Analizele preliminare efectuate până în prezent relevă un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini.

"Nu există nicio indicaţie în acest moment privind o severitate a infecţiei asociată cu noua mutaţie", a indicat într-un comunicat agenţia cu sediul în Stockholm.

ECDC a menţionat că sunt efectuate analize pentru a se determina riscul de reinfectare şi eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini, detectată deja în mai multe ţări, printre care Danemarca, Olanda şi Italia.

În condiţiile în care "în prezent nu există dovezi suficiente care să indice amploarea cu care noua variantă a virusului se răspândeşte în afara Regatului Unit, sunt necesare eforturi specifice pentru a preveni şi controla răspândirea acestuia", recomandă ECDC.