Luni dimineață, Marea Britanie avea deja rupte legăturile cu cea mai mare parte a Europei după ce cei mai apropiați aliați ai săi au întrerupt călătoriile spre și dinspre Regatul Unit din cauza noii tulpini a coronavirusului, lucru ce a provocat haos pentru numeroase familii și companii cu doar zece zile înainte ca Londra să iasă de pe orbita Uniunii Europene, transmite Reuters.

Coada de camioane in Marea BritanieFoto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

UPDATE 12.26 Federația transportatorilor din Franța: ”Șoferii sunt blocați în parcări de tir-uri fără toalete – situația devine catastrofală. Niciun șofer nu mai vrea acum să livreze în UK, așa că UK o să se confrunte cu oprirea livrărilor de mărfuri”, a spus o purtătoare de cuvânt a

UPDATE 10.34 Situația a dus luni dimineață la o depreciere de 2% a lirei sterline față de dolar, fiind afectat și euro (scădere de 0,74% față de USD). Bursa londoneză a fost și ea lovită, FTSE suferind o corecție de peste două procente. Companiile petroliere BP și Shell au scăzut cu 5%, iar cele aeriene cu 11-16%.

Franța, Germania, Italia, Olanda, Irlanda, Belgia, Israel și Canada au rupt legăturile de călătorie după ce premierul Boris Johnson a avertizat sâmbătă că o nouă variantă a virusului, foarte infecțioasă, reprezintă un pericol pentru țară.

”Bolnavul Europei”, a titrat pe prima pagină ziarul britanic Daily Mirror, în timp ce Sun a titrat ”French show no merci”.

Autostrada M20, închisă pentru restul traficului, este plină de camioane de marfă ce au ca destinație porturile din sudul Marii Britanii.

”Închiderea traficului francez către Regatul Unit, inclusiv cel de marfă, provoacă dificultăți capacității Marii Britanii de a importa și exporta bunuri cheie în perioada aglomerată de Crăciun. Deși bunurile au voie să intre dinspre Franța, puține firme de transport vor dori să trimită camioane și șoferi în Marea Britanie fără o garanție că se pot întoarce în UE în timp util”, spus Andrew Opie, director în cadrul British Retail Consortium.

Johnson va prezida luni o ședință de urgență în care se va discuta despre transporturile internaționale, mai ales cele de marfă.

Franța și-a închis granița cu Marea Britanie pentru persoane și camioane, ceea ce înseamnă că a fost blocată cea mai importantă arteră comercială cu Europa continentală, decizie calificată drept surprinzătoare de secretarul pentru transport Grant Shapps.

”Sunt în contact cu omologul meu din Franța și facem tot ce putem pentru repornire, de fapt ne-au spus că vor să repornească transporturile de marfă pe cât de curând posibil”, a spus oficialul britanic.

Shapps a declarat și că ridicarea restricțiilor cât mai curând posibil este o prioritate pentru el, dar ținând cont de pregătirile făcute de Londra pentru sfârșitul perioadei de tranziție a Brexit, țara sa poate face față situației.

Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a declarat luni că este posibil ca noua tulpină a virusului ce provoacă Covid-19 să circule și prin Franța, deși teste recente nu au detectat-o în țară.

Regatul Unit a decis să re-carantineze Londra și sud-estul țării, ca urmare a apariției unei noi mutații ale coronavirusului care pare mai contagioasă decât precedenta. Două mutații sunt cruciale, căci afectează proteina Spike, grație căreia virusul se fixează pe receptorii ACE-2 ai celulelor umane.

Olanda a fost prima țară care a reacționat, suspendând zborurile dinspre Regatul Unit, fiind urmată de Belgia și Italia și apoi și de alte țări printre care și România. Organizația Mondială a Sănătății a declarat pe Twitter că este în contact cu autoritățile sanitare britanice.

Ce știm, în acest moment, de această nouă formă de coronavirus?