Premierul britanic Boris Johnson a declarat sâmbătă că noua variantă a coronavirusului ar putea fi cu până la 70% mai transmisibilă, dar nu există dovezi că aceasta este mai periculoasă și nici care să sugereze că vaccinul va fi mai puțin eficient, relatează Reuters.

Boris JohnsonFoto: DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE 19.00: Șeful consiliului științific al guvernului britanic a spus că nou variantă a coronavirusului, care a forțat guvernul britanic să înăsprească restricțiile sociale în Londra și sud-estul Angliei, este foarte probabil să fie prezentă și în alte țări.

”Credem că ar putea fi și în alte țări”, a spus Patrick Vallance.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că noua variantă ”ar putea fi cu până la 70% mai transmisibilă decât varianta veche, versiunea originală a bolii”.

Consilierul medical șef al Marii Britanii, Patrick Vallance, a spus sâmbătă că vaccinurile anti-Covid par să fie potrivite pentru a genera un răspuns imun la noua variantă, mult mai transmisibilă, a coronavirusului.

Ca urmare, șeful guvernului britanic a anunțat o înăsprire a restricțiilor în Londra și sud-estul Angliei.

”Având în vedere dovezile pe care le avem cu privire la noua variantă a virusului și a potențialului risc pe care îl presupune, cu inimă grea trebuie să vă spun că nu putem continua cu Crăciunul așa cum plănuiam”, a spus Johnson.

Premierul britanic spune că magazinele non-esențiale, activitățile de relaxare în spații închise și de îngrijire personală trebuie închise.

De asemenea, Johnson le cere englezilor să stea acasă.

Aproape o treime din populația Angliei va fi acum plasată în nivelul 4 de urgență.

Sub noile reguli, cei care locuiesc în Londra și sud-estul Angliei nu vor putea să se vadă cu alții de Crăciun. Toți ceilalți își vor putea vedea prietenii și familia doar într-o singură zi.

Noile reguli vor intra în vigoare de sîmbătă la miezul nopții.

Ofițerul medical șef al Angliei, Chriss Whitty, a spus, sâmbătă, că noua tulpină de coronavirus identificată în Regatul Unit se poate răspândi mai repede și se analizează urgent pentru a confirma că nu poate produce o mai mare rată a mortalității.