Italia va fi pusă sub carantină națională de Crăciun și Anul Nou, a anunțat vineri premierul Giuseppe Conte, în timp ce guvernul încearcă să prevină o creștere a numărului de cazuri de coronavirus, relatează Reuters.

Coronavirus Italia. Soldați din Napoli în timpul carantineiFoto: Salvatore Laporta/IPA/ Profimedia Images

Anunțul pune capăt unor zile de indecizie și dispute în interiorul coaliției, care a fost împărțită între cei care voiau un lockdown total și cei care făceau presiune pentru o acțiune mult mai limitată pentru a ajuta afacerile și pentru a permite reuniunile familiale.

”Situația este dificilă în Europa. Virusul continuă să circule peste tot”, a spus Conte reporterilor.

”Experții noștri erau foarte îngrijorați că va fi o creștere bruscă de cazuri după Crăciun... Ca atare a trebuit să acționăm, dar vă pot asigura că nu a fost o decizie ușoară”.

Sub noile reguli, magazinele neesențiale vor fi închise între 24 și 27 decembrie și între 31 decembrie și 3 ianuarie, precum și pe 5-6 ianuarie. În aceste zile, italienii vor avea voie doar să călătorească pentru muncă, sănătate și motive de urgență.

Cu toate acestea, vizite limitate vor fi permise, de exemplu pentru a-i vedea pe părinții în vârstă care trăiesc singuri. Conte a spus că poliția nu va fi trimisă în casele oamenilor să verifice dacă regulile sunt respectate, dar a făcut apel la italieni să arate responsabilitate.

În timpul vacanței de iarnă, toate barurile și restaurantele vor fi închise.