Rusia a început vineri vaccinarea cosmonauţilor şi personalului din Star City (Zviozdnii Gorodok), un oraş închis situat în apropiere de Moscova, care găzduieşte programul spaţial al ţării, a anunţat agenţia spaţială naţională Roscosmos, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Doze din vaccinul rusescFoto: Dmitry Kurakin / TASS / Profimedia

Rusia a lansat la începutul acestei luni vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 pentru medici şi alţi lucrători sanitari din prima linie, peste 200.000 de persoane fiind deja vaccinate.

Cosmonaţilor Nikolai Chub şi Oleg Artemiev, fost membru al echipajului de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), li s-a administrat vineri prima dintre cele două doze de vaccin Sputnik V, potrivit Roscosmos.

Potrivit Olgăi Minina, directoarea clinicii locale, cei doi cosmonauţi s-au oferit voluntar să primească vaccinul, care poartă numele satelitului sovietic care a declanşat cursa spaţială.

Sputnik V este unul dintre vaccinurile dezvoltate de Rusia şi unul dintre cele două aflate în faza finală a studiilor clinice care nu sunt încă finalizate.

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat joi, în cadrul conferinţei sale de presă anuale, că încă nu s-a vaccinat cu vaccinul rus împotriva COVID-19, dar a asigurat că va face acest lucru atunci când va fi posibil pentru categoria sa de vârstă. Liderul de la Kremlin, în vârstă de 68 de ani, a insistat, totodată, că vaccinul rus este sigur şi eficace.

Conform unor date publicate săptămâna aceasta, vaccinul rusesc Sputnik V, aprobat în august de autorităţile ruse, după mai puţin de două luni de teste clinice, are o eficienţă de 91,4%.