Președintele brazilian Jair Bolsonaro a lansat un atac oficial împotriva vaccinurilor anti-Covid-19, fără a ezita să asigure că vaccinul Pfizer i-ar putea transforma pe cei care se vaccinează în „femei cu barbă” sau „crocodili”, relatează AFP.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

"În contractul Pfizer, este foarte clar: nu suntem răspunzători pentru orice efecte secundare. Dacă te transformi într-un crocodil, este problema ta", a spus joi șeful statului, în timpul „un discurs în Porto Seguro (nord-est).

El făcea aluzie la vaccinul dezvoltat de laboratorul american Pfizer și germanul BioNTech, testat în Brazilia de câteva săptămâni și folosit deja pentru imunizarea populației din Regatul Unit sau Statele Unite.

„Dacă devii Superman, dacă unei femei începe să-i crească barba sau dacă un bărbat începe să vorbească cu o voce efeminată, ei (laboratoarele) nu au nimic de-a face cu asta”, a spus președintele de extrema dreaptă pe un ton provocator.

Joi, în ciuda reticenței președintelui, Curtea Supremă a făcut obligatorie vaccinarea împotriva Covid-19, dar nu „forțată” în cea mai îndurerată țară din lume după Statele Unite, cu aproape 185.000 de morți.

Aceasta înseamnă că autoritățile nu vor putea folosi forța pentru a obliga o persoană să fie vaccinată, dar că vor putea impune o amendă sau vor putea interzice accesul în anumite locuri publice.

"Vaccinul, odată ce este certificat de (agenția de reglementare) Anvisa, va fi accesibil tuturor celor care îl vor vrea. Dar eu nu voi fi vaccinat", a insistat Jair Bolsonaro la Porto Seguro.

"Unii spun că dau un exemplu prost. Dar imbecililor, idioților care spun asta, răspund că am luat deja virusul, am anticorpii, deci de ce mă vaccinez?", a continuat el, ignorând aparent cazurile de recontaminare din întreaga lume, inclusiv Brazilia.

Șeful statului s-a contaminat cu noul coronavirus în iulie și și-a revenit după aproximativ douăzeci de zile, fără a avea simptome grave.

Această țară cu dimensiuni continentale și 212 milioane de locuitori se confruntă cu un puternic al doilea val de pandemie.

Miercuri s-a depășit recordul de noi contaminări în 24 de ore (peste 70.000) și joi țara a revenit la peste 1.000 de decese cauzate de Covid pe zi, pentru prima dată din 30 septembrie.

Vaccinarea se anunță haotică în Brazilia, cu un plan național de imunizare tardiv criticat din toate părțile și efectul descurajant al remarcilor președintelui asupra motivației brazilienilor de a fi vaccinați.