Femeile însărcinate care au contractat coronavirusul nu se îmbolnăvesc mai tare decât restul populației iar bebelușii acestora se nasc cu anticorpi împotriva virusului, potrivit unui studiu realizat în Singapore și publicat vineri, relatează Reuters.

BebelusFoto: Salvati Copiii

Studiul mic realizat pe 16 femei nu a găsit dovezi ale transmiterii virusului între mamă și făt, oferind noi informații despre un domeniu în care COVID-19 încă nu este suficient înțeles la nivel global.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că femeile însărcinate pot fi grav afectate de unele infecții respiratorii și că nu este cunoscut încă dacă mamele cu COVID-19 pot transmite virusul copiilor lor în timpul sarcinii sau nașterii.

„Rezultatele studiului sunt încurajatoare”, a afirmat într-un comunicat Rețeaua de Cercetare în Obstetrică și Ginecologie din Singapore.

„Acest lucru demonstrează că incidența și severitatea COVID-19 în rândul femeilor însărcinate are paralelă în statisticile privind populația generală”, adaugă comunicatul.

Studiul afirmă că majoritatea participantelor au prezentat simptome ușoare, reacții mai severe fiind dezvoltate de femeile mai în vârstă și supraponderale.

Niciuna dintre femei nu și-a pierdut viața și toate s-au vindecat de toate simptomele.

Însă două femei au pierdut sarcina, cercetătorii afirmând că într-unul dintre cazuri acest lucru s-ar fi putut datora unor complicații legate de virus.

Cinci dintre femei au născut la termen până în momentul publicării studiului și toți bebelușii lor au anticorpi pentru coronavirus fără să fi fost infectați cu SARS-CoV-2 însă deocamdată este neclar nivelul de protecție pe care acești anticorpi îl vor oferi, potrivit cercetătorilor.

Aceștia spun că vor fi necesare monitorizări suplimentare pentru a vedea dacă numărul anticorpilor va scădea odată ce copiii cresc.

Numărul anticorpilor a variat între bebeluși, cel mai înalt fiind înregistrat în rândul celor a căror mame au contractat virusul mai aproape de data nașterii.

Doctori din China au notat într-un studiu publicat în luna octombrie în revista medicală Emerging Infectious Diseases că au detectat scăderea în timp a anticorpilor bebelușilor a căror mame au contractat coronavirusul.

Citește și: