Agenția SUA pentru medicamente a declarat joi că lucrează la modificări ale recomandărilor pentru vaccinul Pfizer / BioNTech împotriva Covid-19, după reacțiile alergice apărute la două persoane injectate în țară, potrivit AFP.

Vaccin Pfizer-BioNTechFoto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Unul dintre aceștia doi este un lucrător din domeniul sănătății vaccinat în Alaska și care a avut o reacție gravă, sau „anafilactică”, care necesită spitalizare.

"Aceste persoane au fost tratate printr-o intervenție medicală adecvată și, din fericire, sunt fie vindecate, fie pe drumul spre recuperare", a declarat Doran Fink, de la biroul de vaccinuri al Agenției Medicamentelor din SUA, într-o ședință a comitetului de consultanță cu privire la autorizarea unui alt vaccin, cel al Moderna.

Autoritățile americane sunt în legătură cu autoritățile britanice, care folosesc și vaccinul Pfizer, pentru a înțelege mai bine aceste cazuri, a spus el.

„Totalitatea datelor actuale continuă să susțină (utilizarea) fără alte restricții” a vaccinului Pfizer, dar aceste cazuri „subliniază necesitatea de a rămâne vigilenți în prima fază a campaniei de vaccinare”, a spus Doran Fink.

Pentru a face acest lucru, „Agenția Statelor Unite pentru Medicamente colaborează cu Pfizer pentru a urmări modificări în liniile directoare și informațiile privind prescrierea vaccinurilor, pentru a atrage atenția asupra liniilor directoare CDC (Centers for Disease Control and Prevention) referitoare la urmărirea post-vaccinare și gestionarea reacțiilor alergice imediate”, a explicat el.

Aceste modificări vor include avertismentul deja în vigoare pentru persoanele cu antecedente de alergii la produsele conținute în vaccin, pentru a evita vaccinarea deocamdată.

Centrele care efectuează vaccinarea trebuie să se asigure, de asemenea, că tratamentul pentru reacții alergice severe este disponibil imediat.

Aceste avertismente se vor aplica și vaccinului Moderna, dacă primește aprobarea Agenției SUA pentru Medicamente.

Aceste două remedii utilizează o nouă tehnologie, numită ARN messenger (ARNm), care nu fusese aprobată niciodată într-un vaccin înainte de Pfizer.