Coronavirus Suedia: Regele Carl Gustaf afirmă că strategia suedeză a eșuat
Acesta a făcut comentariile în timpul unei emisiuni TV anuale în care evaluează alături de familia regală anul care urmează să se încheie.
Suedia a fost criticată datorită abordării sale neconvenționale de gestionare a pandemiei care se bazează pe recomandări și absența măsurilor de carantină.
Țara nordică a înregistrat aproape 350.000 de infecții cu coronavirusul și peste 7.800 de decese cauzate de COVID-19.
„Cred că am eșuat. Avem un număr mare de persoane care au murit și asta este îngrozitor”, a declarat regele în cadrul emisiunii.
„Poporul suedez a suferit enorm în condiții dificile. Ne gândim la toți membri familiilor care nu și-au putut lua rămas-bun de la rudele decedate. Cred că este o experiență dură și traumatică”, a adăugat acesta.
Când a fost întrebat dacă se teme să nu contracteze coronavirusul, regele în vârstă de 74 de ani a declarat că:
„În ultimul timp se simte mai evident, s-a apropiat tot mai mult. Nu îți dorești asta”.
Autoritățile suedeze s-au bazat pe conformare voluntară și simțul civic al cetățenilor pentru a urma recomandările de combatere a răspândirii coronavirusului în detrimentul sancțiunilor legale, neexistând sancțiuni pentru ignorarea acestora.
Suedia nu a impus până acum un lockdown la nivel național sau purtarea măștilor de protecție iar barurile și restaurantele au rămas deschise pe parcursul pandemiei.
Însă mai devreme în cursul acestei săptămâni școlilor din Stockholm li s-a cerut să treacă la învățământul de la distanță în cazul elevilor cu vârsta între 13-15 ani cât mai rapid cu putință.
Măsura a fost luată la o săptămână după o decizie de a trece la învățământul la distanță în întreaga țară pentru elevii cu vârsta de peste 16 ani.
Epidemiologul șef al Suediei și arhitectul strategiei suedeze, Anders Tegnell, a explicat în luna noiembrie că abordarea se bazează pe o combinație de măsuri legale și voluntare.
Acesta a declarat pentru BBC că în contextul suedez „credem cu adevărat că această combinație este cea mai bună”.
Potrivit concluziilor preliminare publicate miercuri de comisia suedeză independentă constituită pentru investigarea gestionării pandemiei de către autoritățile suedeze, autoritățile au eșuat în a-i proteja pe vârstnicii din azilurile și centrele de îngrijire ale bătrânilor.
Peste 90% din decesele cauzate de COVID-19 în Suedia au fost înregistrate în rândul persoanelor de peste 70 de ani și aproape jumătate din decese au avut loc în azilurile de bătrâni.
Tegnell afirmă că agenția sa (Agenția de Sănătate Publică a Suediei) nu este responsabilă de gestionarea sistemului de îngrijire a vârstnicilor și a adăugat că toate părțile implicate trebuie să contribuie la îmbunătățirea situației.
Acesta a adăugat că crede că Suedia și-a îmbunătățit practicile de protejare a bătrânilor și că nicio țară nu a reușit pe deplin la capitolul respectiv, subliniind că până și Germania este grav afectată acum.
Marți, premierul suedez Stefan Lofven a declarat că mulți experți medicali au subestimat al doilea val.
„Cred că majoritatea persoanelor din profesie nu au văzut un asemenea val în fața lor, au vorbit despre diferite focare”.
Citește și:

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Dar au amestecat politica si calculele politice cu economia si sanatatea populatiei, ceea ce a daunat.
Din ce vedem, doar distantarea, purtarea mastii si restrictionarile ajuta, in special in locurile unde numarul de infectari creste alarmant.
si desi conformarea la ei are un grad inalt, nu este suficient.
Poate ca o buna parte din cele 7800 de decese puteau fi evitate. La asta se refera cand a spus ca au dat gres.
https://www.statista.com/statistics/1111779/coronavirus-death-rate-europe-by-country/
Suedia e a 8-a țară europeană, în urma Franței și Italiei ce au luat măsuri draconice de carantină și care conform OMS aveau în 2019 primele două cele mai bune sisteme medicale din lume - a+Acum știm precis câte centime valorează amândouă...
Deci Sueadia a fost departe de a fi prima țară a UE ca rată a mortalității și infectării și nu a trebuit să-și distrugă complet economia pentru asta.
Suedia: 779 decese/mil
Norvegia: 74 decese/mil
Finlanda: 87 decese/mil
Danemarca: 171 decese/mil
Cat despre Franta si Italia (plus Spania) acestea au fost primele tari care s-au confruntat cu pandemia in Europa. Fara cunostinte despre virus, fara cunostinte despre ce medicamente functioneaza si ce nu, fara resurse necesare unui astfel de numar de cazuri. Dar ce stau eu sa-ti explic, tu stii mai bine ca te-ai uitat pe youtube
Carantina și măsurile restrictive au fost justificate în primele săptămâni spre a evita o supraaglomerare a spitalelor. După aceea s-au dovedit inutile.
Cazul cel mai relevant a fost în SUA. Pe 13 mai 2020 curtea supremă a statului Wisconsin a anulat toate restricțiile asupra cârciumilor și adunăriulor publice ca neconstituționale. De atunci toate localurile publice din stat sunt deschise. Mai mult, oamenii din statele vecine au ajuns să meargă la cinematograf sau la restaurant în Wisconsin. S-a constat că sub 2% din infectări provin din aceste stabilimente.
Rezultatul e că ratele de infectarea și mortalitate în stat nu sunt cu nimic mai mai mari ca cele din statele vecine ca Illinois, Michigan sau Minnesota ce au adoptat cele mai draconice restricții tot degeaba.
Nu mă „cultiv” ca tine de pe youtube. Sunt medic la un spital universitar american. By the way, am participat în vară ca voluntar la programul de testarea al vaccinului de la Moderna.
Asadar toate covid party, cinematografele, magazinele, etc la un loc nu erau nici macar cat locul de munca.
Si cum scriam, cu exceptia mijloacelor de transport unde statul are responsabilitate (pentru scaderea aglomerarii), in rest, statul nu are ce raspundere sa aiba. La locul de munca responsabili sunt patronul si colegii; acasa responsabili sunt membrii familiei iar la scoala conducerea scolii. TOTI acestia trebuiau instruiti asupra riscurilor si cum sa evide infectia. La locul de munca putea exista juridic o vina, de asemenea la scoala insa in familie daca cineva ia boala, cum sa fie statul tras la raspundere ca nu a facut nimic?!?
Eu unul pot lucra bine-mersi de acasa. Ca medic insa cum poti lucra de acasa?!? Asadar evident ca unii sunt mai expusi riscului ca altii strict prin prisma profesiei alese.
Ti s-a parut tie ca oamenii au inteles? Ti se pare ca inteleg acum? Vorbesti despre situatii ideale care nu au legatura cu realitatea.
Chiar te-ai uitat la ratele de infectare? Eu vad Wisconsin pe 5 la nr de cazuri./populatie. Illinois 12, Michigan 34, Massachusets 37, ultimele 2 cu rate la jumatate. Asta ca sa nu discutam despre densitatea populatie, ca si in cazul tarilor europene.
Eu ma cultiv de pe youtube? :) Cred ca, vazand mesajele si modul de exprimare, iti primesti zilnic doza de indoctrinare.
Banueisc ca esti prieten cu animatronu, daca nu acelasi :) Ce doctor? Daca chiar esti unul, imi pare sincer rau pentru pacientii tai.
P.S. Ma indoiesc ca esti medic, dar poate esti unul foarte incompetent. Sa vorbesti ca aceste masuri sunt ineficiente inseamna sa negi munca colegilor tai care au constatat contrariul. Vezi cum au explodat cazurile in SUA in statele republicane care au refuzat sa impuna restrictii.
Vezi cum SUA a devenit tara cu cele mai multe cazuri din cauza unui incompetent care a condus tara si vorbea de virus ca de un hoax al democratilor. Acum a devenit "molima chinezeasca" - o evidenta si disperata politizare pentru a distrage atentia de la dezastrul lasat in urma de Trump.
S-a intamplat ce era de asteptat, categoriile mai fragile, batranii in primul rand, au murit in numar mare, complet expusi contaminarii cu Sars-Cov2.
In timp ce restul Occidentului, cu mii de specialisti probabil mai buni de cat cei suedezi, lua masuri severe pentru a opri hecatomba, Suedia ne asigura ca e o prostie fara seaman sa faci carantine si ca "se va vedea" ca tara va reusi mult mai bine decat vecinii sau Europa.
A fost fix pe dos, vecinii scandinavi s-au protejat eficient si au avut un numar mic de victime, iar Suedia e in top 10 european la nr. decese Covid19 raportat la populatie.
S-a spus ca Suedia si-a salvat economia in felul asta, numai ca rezultatele sunt modeste si e o cumplita cruzime sa accepti exterminarea a mii de oameni pt. 1-2 procente in plus la PIB !
Ca informare, cateva cifre din 2019 pt a va face si Dvs o idee mai limpede despre pozitionarea Suediei la capitolul PIB si "Consum Individual Efectiv" (AIC in engleza) fata de Romania.
Sunt cifre fata de "media UE":
Suedia - 122 in 2017, 119 in 2019 la PIB (scadere 3 procente !)
Romania - 64 in 2017, 70 in 2019 la PIB (crestere 6 procente!)
Suedia - 113 in 2017, 109 in 2019 la AIC (scadere 4 procente)
Romania - 70 in 2017, 79 in 2019 la AIC (crestere 9 procente)
An de an, fata de media UE, la PIB/loc si la AIC/loc. performanta Suediei a scazut constant, a Romaniei a crescut constant si substantial.
Asta ne arata ca lucrurile merg din ce in ce mai prost in Suedia, pur si simplu liderii suedezi nu sunt suficient de atenti la degradarea situatiei tarii lor.
Actualul guvern suedez e unul de centru-stanga, minoritar cu sustinere parlamentara.
Traditional, suedezii au spirit autonom, sunt mandri de faptul ca tara lor nu e in NATO si nu foloseste moneda euro. Dar sondajele recente arata o schimbare.
Desigur că sondajele din media progresistă „arată” o schimbare în atitudinea suedezilor.
Tegnell este singurul decident din Europa care a fost în mijlocul unei epidemii de Ebola și ca atare a reacționat gradual.
Referitor la măsurile din Suedia. Fiecare lună de „școală online” reduce PIB-ul cu 0,1% până la sfărșitul acestui secol. Prin lipsa de competență și prin tulburările de comportament asociate izolării. De ce crezi că au interzis vânzarea alcoolului noaptea?
Și referitor la mortalitatea în Suedia poți să precizezi dacă este adevărat că peste 70% din morți au fost în căminele de bătrâni? Și poți dezvolta subiectul „căminele de vârstnici”?
Oricum trebuie sa le dai credit ca au avut curajul sa recunoască eșecul.
Cat despre respectarea legilor, era probabil pe vremea lu’ ABBA. Acum criminalitatea a explodat, mai ales in Malmo unde politia nici nu intra in anumite cartiere.