Noua Zeelandă prevede să înceapă campania de imunizare gratuită împotriva COVID-19 a celor peste 5 milioane de locuiori ai săi în al doilea trimestru al anului 2021, a anunţat joi prim-ministrul ţării, Jacinda Ardern, care a confirmat achiziţionarea a aproape 18 milioane de doze de vaccin, potrivit EFE și Agerpres.

Jacinda ArdernFoto: Guo Lei / Xinhua News / Profimedia Images

Angajaţii sanitari şi de control al frontierelor vor fi primii vaccinaţi, a precizat premierul neo-zeelandez, al cărei guvern a fost lăudat pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.

Arden a anunţat totodată cumpărarea a 7,6 milioane de doze de vaccin de la compania AstraZeneca şi alte 10,72 milioane de la Novavax.

Anterior, guvernul anunţase achiziţionarea a 750.000 doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech şi 5 milioane de la Janssen.

"Dacă se dovedeşte că sunt sigure şi eficiente în faţa agenţiei de reglementare farmaceutică din Noua Zeelandă - Medsafe, dozele vor avea o acoperire amplă pentru ţara noastră şi pentru vecinii noştri din Pacific", precizează într-un comunicat premierul Ardern.

Noua Zeelandă, al cărei guvern a închis frontierele în martie cu doar 50 de cazuri confirmate şi a impus una dintre cele mai stricte izolări din lume, a înregistrat în total 1.744 de contagieri şi 25 de decese asociate bolii COVID-19.