Primul vaccin anti-COVID în România va fi făcut în 27 decembrie, când ar putea ajunge un prim lot, simbolic, de 10.000 de doze, din care va fi imunizat personalul medical din linia întâi.

Vaccin anti-covidFoto: Vito Corleone/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, România este pregătită să înceapă vaccinarea în 27 decembrie, iar din primele doze va fi vaccinat personalul medical din spitalele de boli infecțioase.

El a spus că, până acum, rata de acceptare a vaccinului în rândul personalului medical din spitalele suport COVID este de aproape 95%, iar în celelalte spitale, rata de acceptare este de 70% în rândul medicilor și de 50% la asistenți medicali. În rândul medicilor de familie, rata de acceptare a vaccinului este de 80%.

În România vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare - Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare, care vor fi centre regionale. Conform sursei citate, la aceste centre au fost deja pornite frigiderele la o temperatură de minus 80 de grade, cât este necesar pentru păstrarea vaccinului Pfizer/BioNTech.

În 21 decembrie, Agenția Europeană a Medicamentului va da aviz pentru vaccinul anti-COVID-19, iar în toate statele UE va ajunge câte o tranșă simbolică de 10.000 doze, iar în luna ianuarie România va primi în jur de 600.000 de doze, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În februarie, ar urma să ajungă în jur de 1 milion, astfel încât în martie-aprilie să poată fi începută vaccinarea populației. Până la acel moment, vor fi vaccinați angajații din spitale, din centrele de copii și de bătrâni și persoanele vulnerabile. "Sper ca până la începutul verii să ajungem la vaccinarea unei mari părți a populației", afirmă Tătaru.

Românii care se vor vaccina antiCOVID-19 vor primi o adeverință, pe hârtie sau în format electronic, în limba română si în limba engleză. Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, susține că acesta nu este un pașaport epidemiologic, ci „un document medico-legal” în care se va preciza seria și lotul vaccinului, precum și alte date tehnice.