România este pe un trend ”uşor descrescător” al pandemiei, dar "asta nu trebuie să fie un mesaj de liniştire, ci trebuie să fie un mesaj de precauţie", susține secretarul de stat Raed Arafat.

Raed ArafatFoto: Captura

”În acest moment se observă un trend uşor descrescător, dar asta nu trebuie să fie, bineînţeles, un mesaj de liniştire, ci trebuie să fie un mesaj de precauţie, în sensul în care să menţinem acest trend cel puţin în următoarea perioadă”, a declarat Arafat, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

El a spus că în ultimele zile au avut loc discuții cu reprezentanții spitalelor COVID, șefii de secții ATI și UPU și cu directorii DSP-urilor din sudul țării, inclusiv București-Ilfov, pentru mărirea capacităţii de terapie intensivă, iar în ultimele 48 de ore au fost distribuite 49 de ventilatoare suplimentare, la cererea spitalelor care au avut capacitatea de a crește numărul paturilor ATI.

Despre testele rapide comandate de România

Tot la începutul ședinței de joi a Guvernului, Arafat a spus că primele 300.000 de teste rapide pentru COVID, din cele 3 milioane comandate de România, au ajuns în țară, iar de astăzi începe distribuirea acestora, în primă fază către unităţile de primiri urgenţe.

Conform șefului DSU, restul testelor rapide vor ajunge în tranşe şi vor fi distribuite către serviciile de ambulanţă și către unitățile care au nevoie.

Întrebat de premierul interimar, Nicolae Ciucă, când se va finaliza primirea celor trei milioane de teste, Arafat nu a indicat o dată exactă: ”În cursul acestui an. Cel care a contractat a promis că le aduce înaintea termenului, termenul era de aproximativ, dacă nu greşesc, de o lună, dar a promis că le aduce mai repede, aşa că cele trei milioane de teste sperăm că le primim în cea mai mare parte în cursul acestei luni”.