O carantină de cinci săptămâni va intra în vigoare săptămâna aceasta în Olanda, în încercarea de a limita extinderea Covid-19, a anunțat luni premierul Mark Rutte, potrivit AFP.

Mark RutteFoto: Agerpres

"Olanda se va închide timp de cinci săptămâni", a spus Rutte într-o conferință televizată de la sediul guvernului de la Haga, unde s-au adunat protestatarii anti-carantină.

Strigătele și fluierele se auzeau în timpul discursului domnului Rutte. „Nu avem de-a face cu o gripă simplă, așa cum cred oamenii din spatele nostru”, a comentat el, acerb, referindu-se la acești demonstranți.

Se recomandă ca cetățenii olandezi să rămână acasă și să primească maximum două persoane pe zi, a spus premierul, adăugând că aceste măsuri vor dura până pe 19 ianuarie.

Toate magazinele neesențiale, cu excepția supermarketurilor, magazinelor alimentare și farmaciilor, vor fi închise de marți, în timp ce școlile se vor închide începând de miercuri.

Muzeele, cinematografele, sălile de spectacole și sălile de sport, precum și grădinile zoologice vor fi, de asemenea, închise, a spus el.

Acest anunț apare deoarece numărul de contaminări crește brusc în țară și numărul deceselor a depășit 10.000.