Autoritățile malteze au revizuit condițiile de intrare în Malta, în contextul pandemiei de COVID-19, iar România a fost inclusă pe lista statelor/zonelor cu cod portocaliu. Astfel, românii care merg în Malta trebuie să prezinte un test PCR cu rezultat negativ pentru SARS-CoV-2.

Testare coronavirusFoto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), începând cu data de 13 decembrie, persoanele care sosesc în Malta din statele/zonele cu cod portocaliu, inclusiv România, trebuie să prezinte un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat. MAE recomandă ca documentul care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 să fie redactat în limba engleză, având în vedere că autoritățile malteze nu au precizat informații suplimentare cu privire la acest aspect.

În situația neprezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, persoanele care sosesc din state/zone cu cod portocaliu au obligația fie de a efectua un test la momentul intrării în Malta, fie de a se supune măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, cu suportarea de către persoana în cauză a costurilor aferente testării sau carantinării, după caz.

Sunt exceptate de la măsura prezentării testului PCR persoanele care dețin un document de identitate maltez și cele care au rezidența pe teritoriul maltez.

Totodată, persoanele care sosesc în Malta trebuie să completeze două formulare, Declarația Călătorului – Travel Declaration Form și Formularul de localizare a pasagerului – Passenger Locator Form. Acestea sunt disponibile la: https://www.maltairport.com/declarationforms/. Informații suplimentare privind condițiile de călătorie în Malta pot fi consultate la: https://www.maltairport.com/covid19/.

Ctățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Catania: +39.095.537.909 și +39 095 536 139, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al oficiului consular: +39 320 965 3137.