O morgă mobilă cu capacitatea de 52 de locuri, destinată decedaţilor COVID de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, este amplasată, duminică, în curtea unităţii medicale şi va deveni funcţională de luni.

Spitalul Victor Babes din TimisoaraFoto: Agerpres

Directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu, a declarat, pentru Agerpres, că s-a apelat la această soluţie întrucât morga proprie a instituţiei are doar cinci locuri, iar autospeciala frigorifică va putea fi folosită, la nevoie, şi pentru decedaţii COVID ai altor spitale.

"Morga mobilă la care am apelat în urmă cu o lună a fost o situaţie de conjunctură, aceea va rămâne mai departe pe stadionul CFR din Timişoara. Cea pe care am primit-o noi acum, în urma solicitării la DSU, va fi instalată în curtea spitalului nostru", a precizat dr. Diana Manolescu.

Începând de luni, pacienţii decedaţi în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Timişoara, în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, vor fi depuşi în această autospecială pentru păstrare temporară şi transport în regim frigorific. Accesul în zona în care a fost amplasată morga mobilă a fost restricţionat.

"Morga spitalului nostru este de capacitate mică (cinci locuri, n.r.). Potrivit normelor în vigoare, a trebuit să organizam fluxuri separate pentru pacienţii non-COVID decedaţi şi pentru cei care au murit din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. Practic, din cauza reorganizării mai avem doar patru locuri. Luna trecută, din cauza numărul ridicat de pacienţi COVID-19 decedaţi, am fost nevoiţi să apelăm la o soluţie temporară. Acum, am reuşit să transferăm la Timişoara unitatea mobilă ce aparţine DSU. Camionul frigo este destinat exclusiv depozitării în condiţii civilizate a pacienţilor care au pierdut lupta cu noul coronavirus, până când vor fi încredinţaţi familiilor, conform procedurilor", arată Diana Manolescu, într-un comunicat remis AGERPRES.

Autospeciala poate adăposti, în total, 52 de persoane decedate, dintre care 10 supraponderale. Instalaţia de climatizare de la bord permite obţinerea unei temperaturi de până la minus 40 de grade Celsius.