Mall-urile și supermarket-urile din București vor limita accesul clienților, pentru a evita aglomerația, a declarat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții centrelor comerciale și ai marilor magazine. El a spus că aceștia au solicitat prelungirea programului până la 23.00, în ajun de sărbători, însă i-a direcționat cu acestă solicitare către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), pentru că decizia restricționării programului magazinelor până la ora 21.00 a fost luată prin hotărâre de guvern, la propunerea CNSU.

mallFoto: sibiu100%

"Au existat astfel de solicitări (n.r. - extinderea programului magazinelor de la 21.00 la 23.00, în ajun de sărbători). Programul de funcționare a magazinelor este reglementat normativ prin hotărâre de guvern, astfel că noi, ca și comitet municipal, nu putem interveni peste. Există și restricția de circulație pentru ora 23.00. I-am rugat să transmită cererea la CNSU, iar aceștia vor analiza cererea și vor propune măsuri", a afirmat Berbeceanu.

El a mai spus că a discutat cu reprezentanții supermarket-urilor și ai mall-urilor să permită intrarea în magazin a unui anumit număr de oameni, pentru a evita aglomerația. "Practic, vor limita numărul de clienți care vor intra în mall sau supermarket la suprafața magazinului", a adăugat prefectul Capitalei.

Directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, George Bădescu, a afirmat că ar ajuta o flexibilizare a programului magazinelor în ajunul Crăciunului şi al Anului Nou, când va fi un număr mare de cumpărători. El afirmă nu ar mai trebui impuse noi măsuri restrictive în magazine, ci trebuie respectate cele care sunt în vigoare: "Aşa cum sunt reglementate în acest moment, aceste măsuri, aceste restricţii ar trebui să fie suficiente pentru a putea să asigurăm şi fluidizarea şi respectarea regulilor sanitare".

Vineri, Capitala a ajuns la cea mai mare rată de infectare din România, de la debutul pandemiei - 7.04.