Un comitet de experţi independenţi a votat joi favorabil pentru a recomanda Agenţiei americane pentru Medicamente (FDA) să autorizeze în Statele Unite un prim vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat dePfizer / BioNTech, informează AFP și Agerpres.

Coronavirus SUAFoto: Profimedia Images

Se aşteaptă ca acordul oficial să fie dat în următoarele zile, iar vaccinarea să înceapă săptămâna viitoare.

În timpul unui exerciţiu de transparenţă fără precedent în lume, difuzat timp de câteva ore pe internet, în jur de douăzeci de cercetători membri ai acestui comitet consultativ au discutat despre datele privind siguranţa şi eficacitatea vaccinului şi i-au întrebat pe managerii producătorilor şi autorităţile sanitare despre modul în care funcţionează vaccinul, eficacitatea sa reală împotriva formelor severe ale bolii, efectele sale adverse, supravegherea sanitară pe termen lung sau soarta participanţilor la studiile clinice care au primit placebo. După care comitetul şi-a dat avizul favorabil într-un vot fără caracter obligatoriu: 17 voturi au fost pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

Validarea oficială este aproape sigură, deoarece eficacitatea vaccinului şi caracterul său inofensiv sunt acum validate de trei surse independente: acest comitet, oamenii de ştiinţă ai FDA într-un rezumat publicat marţi şi un comitet de lectură al celui mai respectat jurnal medical din SUA, New England Journal of Medicine, care a evaluat şi a publicat joi rezultatele cercetării sale.

Producătorii au anunţat pe 18 noiembrie că vaccinul lor a fost eficient în proporţie de 95% şi au depus la FDA dosarul două zile mai târziu. De atunci, Marea Britanie, Canada, Bahrain şi Arabia Saudită au autorizat comercializarea sa.

Dar agenţia americană FDA, acuzată că a autorizat în regim de urgenţă tratamente discutabile, inclusiv hidroxiclorochina, sub presiunea preşedintelui Donald Trump în primăvara şi vara acestui an, a dorit să nu dea impresia unei proceduri superficiale sau care nu respectă cea mai mare rigoare ştiinţifică, conştientă fiind că, potenţial, sute de milioane de oameni vor primi un vaccin creat în urmă cu mai puţin de nouă luni.

FDA şi Pfizer au publicat 145 de pagini de date dintr-un studiu clinic la care au participat 44.000 de voluntari, oferind detalii de o subtilitate incomparabilă cu ceea ce se ştie despre vaccinurile produse în Rusia şi China, administrate deja pe scară largă în aceste ţări.